Většina Britů schvaluje násilí proti poslancům i rozpad království, jen aby ve věci brexitu bylo po jejich

Většina Britů se domnívá, že násilí vůči poslancům nebo při demonstracích má smysl, pokud by přineslo jimi preferované řešení situace kolem brexitu. Plyne to z průzkumu veřejného mínění, který uskutečnily Edinburghská a Cardiffská univerzita. Ten také ukázal, že většina zastánců odchodu z EU je ochotná obětovat jednotu Spojeného království i ekonomickou prosperitu.

Násilí proti poslancům stojí za odchod z EU podle 71 procent příznivců brexitu v Anglii, 70 procent ve Walesu a 60 procent ve Skotsku. Podobně jsou na tom příznivci setrvání v Unii. Podle 58 procent z nich v Anglii, 56 procent ve Walesu a 53 procent ve Skotsku násilí proti poslancům stojí za zachování členství v EU.

Většina dotázaných by také skousla těžká zranění lidí při demonstracích. Podle 56 procent stojí za zachování členství v EU. Podle 62 procent ve Skotsku a 70 procent v Anglii stojí za vystoupení z Unie.

Většina Britů si přitom myslí, že násilné protesty i násilí proti poslancům je v případě brexitu pravděpodobné.

Rozpad království

Sociologové se také ptali na budoucnost jednoty Spojeného království. Podle 47 procent Velšanů, 52 procent Angličanů a 61 procent Skotů povede brexit k jeho rozpadu. Myslí si to především příznivci setrvání v EU.

Brexitáři jsou většinou ochotni jednotu monarchie obětovat za vystoupení z EU. Tento názor mezi nimi převládá ze tří čtvrtin v Anglii a Walesu a z 59 procent ve Skotsku.

Podobně jsou na tom i eurofilové. Většina z nich by souhlasila s odtržením Anglie, pokud by jejich země v EU díky tomu zůstala.

O peníze nejde

Těsně nadpoloviční většina Angličanů a Velšanů je přesvědčena, že brexit způsobí významné zchudnutí. Ve Skotsku je to dokonce 61 procent.

Více než tři čtvrtiny odpůrců EU si myslí, že utažení opasků by za vystoupení z Unie stálo.

„Moc často se nestává, že by mnou výsledky nějakého průzkumu otřásly. V tomto případě jsem přímo šokován,“ komentoval sondáž její spoluautor Wyn Jones.

Britští poslanci se s výhrůžkami setkávají kvůli brexitu pravidelně a není výjimkou, že Dolní sněmovnu opouštějí v policejním doprovodu. Jen krátce před referendem v roce 2016 byla zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová, která se zasazovala o setrvání země v Evropské unii.