V Polsku pracuje čím dál víc cizinců. Zaplňují mezeru po místních, kteří odešli do zahraničí

Události ČT: V Polsku pracuje rekordní počet cizinců (zdroj: ČT24)

Do Polska přichází v posledních letech za prací rekordní množství cizinců. Podle nových statistik překonal jejich počet čísla z Německa nebo USA. Na trhu vyplňují cizinci díru po statisících místních, kteří pro změnu odešli za výdělkem na západ.

Jedna z polských logistických firem zaměstnává po celé zemi 170 lidí. Šedesátka z nich jsou cizinci, v drtivé většině Ukrajinci. „Ke všem přistupujeme stejně. Vydělávají stejně jako Poláci. Jen v tomhle případě jsou Ukrajinci v práci efektivnější,“ říká majitel firmy Adam Kenig.

Počet nově příchozích zahraničních pracovníků (2017)
Zdroj: ČT24/OECD

Jeho společnost si shání dělníky sama, nikoliv přes zprostředkovatele. Kenig tvrdí, že cizincům nabízí stále víc benefitů, protože by bez nich nedokázal plnit zakázky.

Kromě Ukrajinců přijíždějí i Bělorusové či Indové

Cizinci v Polsku pracují hlavně ve stavebnictví, průmyslu a službách. Většinu tvoří Ukrajinci, do země ale přijíždí stále více Bělorusů, Nepálců, Indů nebo Bangladéšanů.

Přírůstkem dělníků z ciziny Polsko před dvěma lety překonalo i Německo a Spojené státy. Podle statistiky jich za rok 2017 přišlo 1 100 000, loni pak úřady vydaly na tři sta tisíc úplně nových pracovních povolení.

„Dělníků ze zahraničí tu přibylo jen proto, že dříve v Polsku došlo k rekordní emigraci. Od roku 2004, a i před rokem 2004, Poláci odjížděli do ciziny kvůli dvacetiprocentní nezaměstnanosti,“ vysvětlil ekonom Andrzej Sadowski.

Polákům se ze zahraničí domů nechce

Množství lidí bez práce po krizi spadlo na necelá čtyři procenta, domů se Poláky přesto nalákat nedaří. Po Evropě jich pracují na dva miliony, většina z nich ve Velké Británii. O návratu jich i přes hrozbu brexitu uvažuje jen 15 procent.

„Vyzývám vás, abyste pořádně zvážili možnost návratu do Polska. (…) Rychle rostoucí ekonomika naší země vytváří stále víc příležitostí pro občany,“ obrátil se na tamní Poláky v otevřeném dopise polský velvyslanec.

„Jestli se mají Poláci vracet ze zahraničí, tak chtějí mít stejně dobrý servis ze strany vlády, jako mají ze strany české, irské nebo anglické vlády,“ podotýká ekonom Sadowski. 

Polská vládnoucí strana Práva o spravedlnost stojí hlavně o návrat těch mladých a kvalifikovaných. Nedávno slíbila osvobodit od daně z příjmu zaměstnané do 26 let.