Tisíce Iráčanů opět v ulicích. Nejméně čtyřicet lidí zemřelo, na jihu země vzplála vládní budova

Nejméně 40 lidí zahynulo při protivládních protestech v Iráku. S odvoláním na tamní bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura AP. Osm mrtvých bylo hlášeno v Bagdádu, ostatní demonstranti přišli o život na jihu země. Irácká komise pro lidská práva uvedla, že zraněno bylo zhruba dva tisíce demonstrantů a příslušníků bezpečnostních složek. Demonstrace vypukly kvůli přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům a korupci ve vládě.

Iráčané vyšli do ulic znovu po třech týdnech. Na začátku října si demonstrace proti korupci, nezaměstnanosti a špatně fungujícím službám v několika iráckých městech vyžádaly životy více než 150 lidí. 

Páteční protestní akce v Bagdádu byla plánovaná, organizátoři ji svolali u příležitosti prvního výročí sestavení nové vlády v Iráku. Úřady v očekávání protestu rozmístily v ulicích Bagdádu množství příslušníků bezpečnostních sil, kteří proti demonstrantům použili slzný plyn, gumové projektily, zábleskové granáty i ostrou střelbu.

Z osmi mrtvých, o kterých informovala komise pro lidská práva, nejméně pět byli demonstranti, které zasáhly kanystry se slzným plynem, uvedla agentura Reuters.

Demonstrace podle agentury AP začala na centrálním náměstí Tahrír, kde se shromáždilo množství převážně mladých nezaměstnaných mužů. Nesli irácké vlajky, skandovali protivládní hesla a požadovali pracovní místa a spolehlivé dodávky vody a elektřiny. Dav se následně vydal směrem k takzvané Zelené zóně, kde je zastavili příslušníci bezpečnostních sil.

Na jihu země zapálili vládní budovu

Kromě Bagdádu se protestuje i v dalších iráckých městech. Demonstranti přišli o život v provinciích Basra, Zikár, Majsán a Musanna na jihu země.

V Násiríji podle zdrojů Reuters zemřelo nejméně šest demonstrantů, když na ně začali střílet příslušníci šíitských milicí Liga spravedlivých (Asáib Ahl al-Hak) poté, co se demonstranti snažili podpálit místní kancelář milice. Policie uvedla, že nejméně tři tisíce protestujících v Násiríji vniklo do budovy provinční vlády a podpálilo ji.

Podle policejního zdroje, na který se odvolává AFP, demonstranti i jinde na jihu země zapalovali stranická sídla.

Ke krveprolití došlo například v jihoirácké Amáře, když ostraha chránící úřadovnu šíitských milicí Liga spravedlivých začala střílet; zemřelo osm lidí včetně šesti demonstrantů. Další demonstrant zahynul v Samávě. Podle ministerstva vnitra bylo také zraněno nejméně 68 příslušníků bezpečnostních složek.

Vláda slíbila zamezení násilnostem a reformy

Bezpečnostní složky a irácká vláda před nynějšími protesty slíbily, že se vyhnou dalším násilnostem. Vyšetřovací komise irácké vlády tento týden oznámila, že vinu za smrt 157 lidí při nedávných protivládních demonstracích nesou bezpečnostní jednotky, které proti demonstrantům použily nepřiměřenou sílu, včetně ostré střelby.

Podle oficiální zprávy je mezi mrtvými z počátku října 149 civilistů a osm policistů. Přes tři tisíce civilistů utrpělo zranění.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí v pátek ráno v projevu k národu slíbil, že příští týden provede změny ve vládě a přijme reformy. Uvedl také, že lidé mají právo demonstrovat, násilí ale nebude tolerováno. Rezignaci vlády, kterou demonstranti požadují, odmítl. „Demise současné vlády by uvrhla zemi do chaotické situace,“ řekl.