V Dillí zakázali taxislužbu Uber poté, co řidič znásilnil pasažérku

Dillí – Indická metropole Dillí zakázala fungování alternativní americké taxislužby Uber. Její 32letý řidič Šiv Kumár Jádav čelí obvinění, že znásilnil mladou pasažérku. Firma je kritizována mimo jiné proto, že zaměstnance přijala, přestože byl již před třemi roky zatčen za sexuálně motivovaný útok.

Jádav je podezřelý, že v pátek večer znásilnil zaměstnankyni jedné finanční společnosti, která si taxi najala na cestu z večeře domů. Podle policie Jádav po útoku odvezl oběť do jejího domova a pohrozil jí, aby o znásilnění nemluvila s úřady. Pětadvacetileté ženě se ale podařilo zapsat si číslo auta a vyfotografovat si ho, sdělila policie.

Jádava v neděli zadrželi ve státě Uttarpradéš asi 150 kilometrů jižně od Dillí. Dnes stanul v hlavním městě před soudem, který nařídil, aby byl vzat na tři dny do vazby a byl podroben policejnímu výslechu. Soud rovněž rozhodl o zabavení jeho mobilního telefonu.

Jádav byl již před třemi roky zatčen s podezřením ze znásilnění jedné ženy, později byl ale zproštěn obvinění. Indická policie kritizuje firmu Uber, že si nezkontrolovala, zda má její zaměstnanec čistý trestní rejstřík. Společnost Uber v prohlášení v neděli zdůraznila, že bezpečnost je u ní na prvním místě, a že bude pomáhat policistům v řešení případu. „Budeme podporovat oběť a její rodinu při zotavování z útoku“, dodal výkonný ředitel firmy Travis Kalanick.

Téma sexuálních útoků na ženy se ocitlo v Indii v centru pozornosti před dvěma roky po brutálním hromadném znásilnění mladé studentky v autobusu v Dillí, které skončilo smrtí oběti. Na protest tehdy vyšly do ulic statisíce lidí. Jejich hněv přiměl vládu ke změně zákonů, které nyní přísněji trestají pachatele znásilnění.

Firma Uber, která byla založena v San Francisku v roce 2009, zažila v poslední době obrovský rozmach a její tržní hodnota se vyšplhala již na 40 miliard dolarů. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj. Proti levnější službě se vzedmula vlna odporu mezi tradičními taxikáři, kteří si stěžují, že jejich konkurenti nemusejí na rozdíl od nich platit licence a dělat si zkoušky.

Nizozemský soud zakázal Uberu službu spolujízdy UberPop

Nizozemský obchodní soud dnes zakázal americkému zprostředkovateli alternativní taxislužby Uber nabízet službu UberPop, kterou firma označuje za zprostředkování spolujízdy. Servis podle dosud nepravomocného rozhodnutí soudu porušuje zákon, protože jeho řidiči vybírají platby za jízdu bez taxikářské licence.

Soud se tak postavil na stranu ministerstva dopravy, které označilo servis UberPop za nelegální, protože porušuje současný zákon o taxislužbě. Uber se proti tomu odvolal k soudu a žádal jej, aby byl UberPop povolen, dokud o něm soudy definitivně nerozhodnou. To soud odmítl. Vláda nyní připravuje novelu legislativy týkající se taxislužby.

Za neuposlechnutí verdiktu hrozí firmě sankce až 100.000 eur (27,6 milionu Kč) a jednotliví řidiči mohou dostat pokutu 10.000 eur. Služba Uber, která využívá licencovaných taxikářů, zůstává v Nizozemsku povolena, stejně jako firmou organizované nabídky spolujízdy bez stanovené úplaty.