Středoevropští vojáci budou v Maďarsku cvičit zvládnutí migrační krize

Vojáci z Česka a dalších šesti zemí budou od pondělka v maďarském Vezsprému trénovat zvládnutí migrační krize a ochranu státních hranic. Na cvičení Cooperative Security 2019 (COOPSEC 19) se vypraví zhruba padesát vojáků z Olomouce a Prostějova. Celkem jich na cvičení přijede kolem čtyř stovek.

Většina českých vojáků bude ze 153. ženijního praporu z Olomouce. „Vyvezou a postaví humanitární základnu pro 150 lidí. Menší část jich bude ze 102. průzkumného praporu z Prostějova, ti budou v rámci dynamické ukázky provádět střežení hranic,“ uvedla pro ČT Miroslava Štenclová z tiskového střediska cvičení. Prostějovští vojáci také přivezou průzkumnou verzi obrněného vozidla IVECO.

Mezinárodní cvičení COOPSEC se uskutečnilo už v roce 2017, kdy ho pořádali Rakušané. Tehdy se zúčastnilo 2360 vojáků z Rakouska, Maďarska a Česka. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška záleží počet zúčastněných vojáků na organizátorovi.

Sjedou se vojáci ze sedmi zemí

„Výsledek cvičení není závislý na tom, kolik vojáků se zúčastní. Od nás bude odjíždět podobný počet jako před dvěma lety. Po Maďarsku budeme druhý nejpočetnější národ,“ dodal Pejšek.

Cvičení bude končit ve čtvrtek, kdy mají za vojáky z Česka přijet ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata. Dorazit mají také zástupce vrchního velitele sil NATO v Evropě James Everard a ministři obrany a zástupci armád Maďarska, Rakouska, Chorvatska, Slovenska, Slovinska a Polska.