Severokorejci nebyli spokojeni, z jednání o jaderném programu odešli

Představitelé KLDR ukončili rozhovory o severokorejském jaderném programu, k nimž se ve Stockholmu sešli se zástupci Spojených států. Podle agentury Reuters to prostřednictvím tlumočníka řekl severokorejský vyjednavač Kim Mjong-kil. Šlo o první pracovní schůzku od červnového setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na mezikorejské hranici, při které se dohodli na restartu rozhovorů stagnujících od února.

„Jednání nesplnila naše očekávání a nakonec skončila,“ uvedl Kim Mjong-kil před severokorejskou ambasádou ve švédském hlavním městě. Podle jeho slov Američané, které zastupoval zvláštní vyslanec pro KLDR Stephen Biegun, přišli na jednání „s prázdnýma rukama“.

Americká strana se zatím k důvodům krachu dnešních rozhovorů nevyjádřila. Odborník na Severní Koreu Ankit Panda z Federace amerických vědců podle agentury DPA uvedl, že neúspěch může znamenat, že Pchjongjang marně očekával od Spojených států ústupky ve věci sankcí.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přitom před schůzkou doufal, že nová jednání přinesou pokrok. „Přišli jsme se sadou nápadů, doufáme, že Severokorejci přišli s dobrým přístupem a ochotou pokusit se jít dopředu a uskutečnit to, na čem se prezident Trump a předseda Kim dohodli v Singapuru,“ řekl Pompeo během návštěvy Atén. Odkazoval přitom na první summit z loňského června, kde se Trump s Kimem domluvili, že budou usilovat o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Severokorejská delegace přijíždí na jednání se zástupci USA
Zdroj: Anna Ringstrom/Reuters

Ve Švédsku se potkaly týmy vedené hlavními vyjednavači obou stran: Stephenem Biegunem a Kim Mjong-kilem. Schůzku hostilo přísně střežené konferenční centrum na ostrově Lidingö na okraji Stockholmu. 

Americko-severokorejské rozhovory stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji, který skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces.

USA žádají, aby se Severokorejci nejprve vzdali vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Průlom v jednání se nečekal

Analytici podle agentury Reuters soudí, že pro lídry obou stran sílí motivace dosáhnout dohody, což však neznamená, že po měsících napětí bude možné nalézt společnou řeč. KLDR tento týden jen den po oznámení nových vyjednávání informovala, že provedla úspěšný test nové balistické rakety odpalované z ponorky.

Podle agentuy Kjódó hlavní severokorejský vyjednavač před cestou do Švédska vyjádřil optimismus, přičemž mluvil o „novém signálu“ ze strany Washingtonu. Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton ale nedávno vyjádřil názor, že severokorejský režim se nikdy dobrovolně jaderných zbraní nevzdá.