Do současného termínu brexitu se předčasné volby v Británii nestihnou, zní z parlamentu

Události: Bouře v britském parlamentu (zdroj: ČT24)

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow prohlásil, že podle stávajících pravidel se případné parlamentní volby nemohou uskutečnit do konce října, tedy do v současnosti platného termínu brexitu. Poslanci také odmítli přerušit zasedání do 3. října kvůli konferenci vládní Konzervativní strany.

V Dolní sněmovně se ve čtvrtek hovořilo o možných předčasných parlamentních volbách. Labouristický poslanec Richard Burgon se otázal Bercowa, zda je pravda, že je lze podle stávajících pravidel uspořádat nejdříve 5. listopadu. „Mohu potvrdit, že moje chápání volebního harmonogramu podle stávajícího statutárního rámce se shoduje s tím jeho,“ poznamenal Bercow.

Premiér Boris Johnson už dvakrát žádal parlament, aby umožnil konání předčasných voleb. Opoziční strany to však odmítají, dokud nebude zcela odstraněno riziko odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

Už na začátku září poslanci zavázali vládu, aby požádala Unii o odklad brexitu do konce ledna, pokud se jí nepodaří do 19. října vyjednat dohodu o jeho podobě, kterou by parlament schválil. Opozice však Johnsonovi nevěří, že to dodrží.

Jedná se dál

Poslanci ve čtvrtek také odmítli přerušit jednání na týden kvůli plánované konferenci Konzervativní strany. Parlament zpravidla nezasedá během stranických konferencí, ale opozice se domnívá, že v nynějším období, které s ohledem na blížící se brexit považuje za zásadní, Dolní sněmovna zasedat musí.

Takový názor vyjádřilo 306 poslanců, opačný mělo 289 z nich. Konzervativci oznámili, že jejich konference přesto bude pokračovat. „Poslanci chtějí, aby premiér Boris Johnson předstoupil před parlament v den, kdy měl mít projev před straníky,“ napsal zpravodaj České televize Bohumil Vostal.

„Toxická“ atmosféra

Poslanci se do lavic vrátili ve středu poté, co nejvyšší soud prohlásil přerušení schůze za neplatné. Schůzi přerušila 10. září královna, která podle tradice musela vyhovět žádosti premiéra Johnsona.

Středeční debata se nesla ve velmi bouřlivé atmosféře. Předseda Dolní sněmovny Bercow ji označil za toxickou a vyzval poslance, aby se navzájem vnímali jako oponenti, a nikoliv jako nepřátelé.