Asistovaná sebevražda za určitých podmínek není nezákonná, rozhodl italský soud

Asistovaná sebevražda není vždy nezákonná. Tak zní verdikt italského ústavního soudu, který řešil případ Marka Cappata. Ten je v ostře sledované kauze souzen za to, že před dvěma lety pomohl zemřít známému dýdžejovi. Informovala o tom agentura AFP.

Italský soud rozhodl, že asistovaná sebevražda není trestně postihnutelná, pokud jsou splněny určité podmínky. Mezi ně patří „osvícený souhlas“ dané osoby, hluboké utišení bolesti, kontrola úřadů veřejného zdraví a souhlasné vyjádření etické komise.

Ústavní soudci posuzovali případ Cappata z Radikální strany, která je historicky nakloněna potratům a eutanázii. Ten v roce 2017 pomohl ve Švýcarsku se sebevraždou Fabianovi Antonianimu, známému jako DJ Fabo, který zůstal po autonehodě slepý a nemohl pohnout žádnou z končetin.

„Cítím se, jako bych byl v kleci. Chci mít možnost rozhodnout se zemřít, aniž bych trpěl,“ napsal Antoniani v otevřeném dopise italskému prezidentovi Sergiu Mattarellovi před tím, než požádal Cappata, aby ho odvezl do Švýcarska.

Capatto se po Antonianiově smrti sám úřadům přiznal. Svůj krok označil za akt občanské neposlušnosti, kterým chtěl zahájit debatu o asistované sebevraždě v Itálii. Upozorňoval na to, že je dostupná pouze těm občanům, kteří jsou fyzicky a finančně schopni o ni žádat ve Švýcarsku.

Za eutanazii až dvanáctiletý trest

V silně katolické Itálii zákon zakazuje eutanazii a trestá „podněcování či pomoc se sebevraždou“ pěti- až dvanáctiletým vězením. O asistované sebevraždě však přímo nehovoří. Soud v Miláně, který Cappatův případ projednává, požádal loni v říjnu ústavní soud o vyjasnění platného práva.

Ústavní soud se ihned nevyjádřil, ale rozhodl se dát italskému parlamentu rok na to, aby zalepil mezeru v zákonech. Jelikož se však za tu dobu parlament v této otázce nijak nerozhodl, soud se znovu sešel a ve středu oznámil své rozhodnutí.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií je v tom, že při eutanazii vykonává akt usmrcení napomáhající osoba, zatímco při asistované sebevraždě sebevrah sám. Asistující osoba mu k tomu jen poskytne prostředky.

  • V Česku je eutanazie zakázaná, trestá se jako vražda. Asistovaná sebevražda je pro asistujícího trestná jako účast na sebevraždě. Sebevražda sama o sobě trestná není.
  • V Evropě je eutanazie uzákoněna v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku. Asistovaná sebevražda je povolená ve Švýcarsku, kde může umírajícímu pomoci lékař i laik.
  • V Česku je od roku 2012 součástí zákona o zdravotních službách institut dříve vysloveného přání pacienta, kterým může v předstihu písemně odmítnout léčbu, pokud se dostane do stavu, který ohrožuje jeho život. Lékaři se s tím setkávají výjimečně.