Ruskému medvědovi hořkne med v ústech. Včelstva hromadně hynou kvůli pesticidům

Události: V Rusku uhynulo za rok 40 tisíc včelstev (zdroj: ČT24)

Na nebývale špatný rok si stěžují ruští včelaři, především v Kurské oblasti hlásí hromadné úhyny. Nejhůř jsou na tom oblasti, kde farmáři pěstují řepku a porušují předpisy týkající se chemického postřiku. Včelaři jsou proti tomu bezradní, podle nich nefunguje kontrola používání pesticidů. Produkce medu je tak letos nejnižší za poslední roky.

„Uhynulo od pěti do dvaceti procent včelstev podle regionů. Hlavně kvůli otravě pesticidy,“ konstatoval prezident Ruského svazu včelařů Arnold Butov. Oproti loňskému roku ubylo 40 tisíc včelstev.

Nejhůř jsou na tom drobní chovatelé, jimž patří 97 procent úlů, které utrpěly v důsledku chemických postřiků. V Kurské oblasti na západě Ruska přišli někteří včelaři o celé chovy.

Pomůže vláda?

Andrej Malygin měl 35 včelstev. Na okolních loukách zasel rostliny bohaté na nektar a pyl, blízko byly lípy a akáty. V minulém roce mu včely přinesly tři tuny medu. V roce letošním je v podstatě bez něj.

„Některé včely se snaží létat k úlům, ale nepřežijí zimu. Prakticky to znamená, že na jaře začnu od čisté nuly,“ tvrdí včelař. Malygin sice dostal od úřadů kompenzaci a je tomu rád, ovšem peníze mu jeho ztrátu ani zdaleka nepokryjí. Ruští včelaři nyní hledají kvůli ztrátám zastání u vlády.