Čínu pobouřilo přijetí Wonga v Berlíně. Hongkongský aktivista tam vyzval k podpoře demonstrantů

Čínu pobouřilo přijetí Wonga v Německu (zdroj: ČT24)

Hongkongský aktivista Joshua Wong vyzval Německo, aby se postavilo na stranu protivládních demonstrantů. Na tiskové konferenci v Berlíně připomněl, že západní země mohou s Čínou mluvit o lidských právech například v rámci vyjednávání obchodních smluv. Po jeho návštěvě následovala ostrá reakce Pekingu a předvolání německého velvyslance. V Hongkongu mezitím panuje klid. Demonstranti chtějí ve středu především uctít oběti teroristických útoků z 11. září.

Joshua Wong, jedna z nejviditelnějších tváří hongkongských protestů, požádal v Berlíně o podporu tamních demonstrantů. „Zůstaňte s námi. Přál bych si, aby se Německo i zbytek svobodného světa neobraceli zády k tomu, co se v regionu děje,“ uvedl Wong.

Wong je na cestě po Německu, pak míří do Spojených států. Tento týden se už v německé metropoli setkal s ministrem zahraničí Heiko Maasem. Aktivista současnou situaci v Hongkongu přirovnal k Berlínu za studené války.

Číně se přijetí Wonga v Německu nelíbí

Čína v reakci připomněla, že by se žádná země neměla vměšovat do jejích vnitřních záležitostí. Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing prohlásila, že Čína je „extrémně znepokojena“ tím, že Spolková republika dovolila hongkongskému aktivistovi Wongovi návštěvu země a setkání s ministrem zahraničí. „Peking s tím rezolutně nesouhlasí a předložil německé straně oficiální protest,“ uvedla mluvčí. 

Peking si už také kvůli schůzce předvolal německého velvyslance v Číně.

Mluvčí čínské diplomacie zdůraznila, že německá kancléřka Angela Merkelová při návštěvě Číny minulý týden k situaci v Hongkongu jasně řekla, že je proti násilí a podporuje model „jedné země, dvou systémů“.

Peking podle kritiků omezuje poloautonomní režim bývalé britské kolonie. I proto v regionu pokračují protivládní protesty, které začaly kvůli extradičnímu zákonu. Policisté proti demonstrantům několikrát brutálně zasáhli.

Čínský ambasador prohlásil, že Čína má dostatek důkazů o tom, že do protestů v Hongkongu zasahují cizí síly. K Maasově schůzce řekl, že bude mít negativní dopady na bilaterální vztahy. Protestní akce v Hongkongu označil velvyslanec podle deníku Bild za zhoubné až takřka teroristické, Wonga pak přirovnal k výtržníkovi, který spolu s dalšími vůdci hnutí rozsévá nenávist a násilí.

Wong se sešel s Maasem v pondělí na akci pořádané německým listem Bild. Deník uvedl, že čínská ambasáda odmítla jejího redaktora na dnešní tiskovou konferenci vpustit. Novinář v úterý dostal e-mailem vyrozumění, že kvůli omezené kapacitě pro něj na velvyslanectví nezbylo místo.

Místo protestů uctění památky obětí 11. září

Na středu nicméně protestující v Hongkongu vyhlásili klid. Chtějí tak uctít památku obětí teroristických útoků z 11. září 2001. Demonstranti v prohlášení uvedli, že se ruší veškeré protesty ve všech možných formách, povoleno je případně jen skandování nebo zpěv.

Popřeli tím zprávy čínského listu China Daily, podle kterého plánovali „masivní teror“. „Protivládní extremisté plánují v Hongkongu 11. září masivní teroristické útoky, včetně výbuchů plynového potrubí,“ napsala hongkongská verze listu na Facebook. 

Demonstranti podle ní podporují útoky na Číňany, kteří nemluví místním nejrozšířenějším dialektem, a zakládají požáry. Informace měly podle čínského deníku údajně uniknout ze soukromých konverzací „radikálních demonstrantů“.

„Nepotřebujeme je ani ověřovat, abychom věděli, že to jsou falešné zprávy. Státním médiím na důvěryhodnosti nezáleží,“ uvedl na adresu China Daily jeden z protestujících, podle kterého noviny rozšíří cokoliv, co naleznou na sociálních sítích. „Znepokojuje mě, že se těmito slovy snaží zarámovat celé protesty. Předpovídají, místo toho, aby informovali,“ uvedla další z protestujících, podle které je odvolání demonstrací ze solidarity hezké gesto.

Čína zadržuje Tchajwance, který fotil manévry u Hongkongu

Čína ve středu také potvrdila, že zadržuje Tchajwance, který minulý měsíc vyfotografoval příslušníky čínské polovojenské policie shromažďující se u hranice s Hongkongem. Srpnové čínské cvičení v Šen-čenu podnítilo spekulace, že by Peking mohl použít své ozbrojené složky k potlačení prodemokratických demonstrací.

„Li Meng-čchu je vyšetřován pro podezření ze zločineckých aktivit poškozujících národní bezpečnost,“ uvedl mluvčí čínského Úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Ma Siao-kuang.

Tchajwanec Li Meng-čchu je pohřešovaný od 20. srpna, kdy poslal snímky členů čínské polovojenské policie starostovi jihotchajwanského městečka Fang-liao. Starosta se snažil téhož dne Liovi dovolat, ale nepodařilo se mu to.