Trumpa znepokojuje možný vojenský zásah Číny v Hongkongu, šéf místních aerolinek rezignoval

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že jej „velice znepokojuje“ riziko, že Čína násilně potlačí protesty v Hongkongu. Ujistil, že o tom míní brzy hovořit se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. U hranic s Hongkongem trénuje čínská ozbrojená policie. Podle Číny jde o předem plánové cvičení, které nesouvisí s demonstracemi v Hongkongu.

Ve městě Šen-čen u hranic s Hongkongem trénují stovky členů čínských ozbrojenců a desítky bojových vozidel pěchoty a další technika. Přestože Čína mluví pouze o předem plánovaných cvičeních, které s demonstracemi nesouvisí, obavy, že násilně potlačí protesty v Hongkongu, rostou.

„Chtěl bych opravdu vidět, že Čína vyřeší problém v Hongkongu humánně,“ řekl Trump. „Opravdu plně důvěřuji prezidentovi Si a vím, že kdyby se rozhodl jednat se zástupci (demonstrantů), mohl by problém vyřešit velice rychle,“ dodal.

Velvyslanec Pekingu ve Velké Británii Liou Siao-ming varoval, že pokud se bude situace v Hongkongu vyostřovat, použije k potlačení protestů sílu. Zároveň obvinil blíže neurčené zahraniční hráče, že násilné demonstrace podněcují. Sama hongkongská policie to ale popřela.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, zažívá už více než dva měsíce mohutné demonstrace.

Ty začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odstoupení správkyně Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu návštěvníků z pevninské Číny do Hongkongu.

Šéf hongkongských aerolinek končí

Ředitel hongkongské letecké společnosti Cathay Pacific Airways Rupert Hogg mezitím rezignoval na svou funkci. Čínský úřad pro letectví minulý týden aerolinky Cathay vyzval, aby se mezi posádky letounů mířících do Číny nedostávali piloti a stevardi, kteří se podíleli na „nepovolených protestech, násilných akcích a jiných radikálních činech“.

V pondělí Hogg varoval zaměstnance před „disciplinárními následky“, pokud se budou účastnit toho, co nazval ilegálními protesty. Podle agentury Reuters je Hogg zatím nejvýše postaveným představitelem světa byznysu, který se stal obětí více než dva měsíce trvající krize.

Obchodní válka s Čínou bude krátká, míní Trump

Trump v souvislosti s Čínou prohlásil, že nadále počítá s obchodními jednáními v září, ale za ještě důležitější pokládá telefonáty s čínskými partnery. Tyto rozhovory označil za produktivní. Zopakoval také své přesvědčení, že si Čína přeje dospět k dohodě a že má brzy hovořit s čínským prezidentem, kterého „dobře zná“.

„Ne,“ odpověděl Trump na otázku, zda se neobává, že pokračující obchodní válka s Čínou povede k recesi. „Myslím, že čím déle trvá obchodní válka, tím je Čína slabší a my sílíme,“ řekl. „Mám pocit, že (obchodní válka) bude dost krátká,“ zdůraznil americký prezident a předpověděl Spojeným státům dlouhou éru rozkvětu a úspěchu.

Američtí a čínští vyjednávači se mají setkat příští měsíc ve Washingtonu, ale konkrétní datum ještě nebylo oznámeno.