Itálie by mohla mít novou vládu ještě tento týden. Členové Hnutí pěti hvězd jsou pro koalici s demokraty

Členové italského vládního Hnutí pěti hvězd (M5S) podle agentury ADN Kronos podpořili v internetovém hlasování vytvoření vlády s Demokratickou stranou. Potvrdil to také vůdce M5S Luigi Di Maio. Výsledek hlasování odstranil překážku pro sestavení vlády, kterou povede úřadující premiér Giuseppe Conte.

Pro spojení M5S s doposud opoziční středolevou Demokratickou stranou (PD) se na webové platformě Rousseau vyslovilo 79,3 procenta z více než 63 tisíc hlasujících.

Výsledek znamená, že Conte může dokončit sestavování vlády a předložit prezidentovi Sergiovi Mattarellovi seznam navržených ministrů. Podle italské agentury ANSA to Conte učiní zřejmě ve středu večer. Pak vláda musí získat důvěru v obou komorách parlamentu. Funkční nový kabinet by tak Itálie mohla mít už koncem tohoto týdne.

Šéf M5S vyzval straníky, aby vznikající vládu podpořili

Členové M5S měli možnost odevzdávat hlasy od 9:00 do 18:00 středoevropského letního času. Krátce po začátku hlasování šéfové obou stran vznikající koalice oznámili, že se dohodli na společném programu a zveřejnili jeho obsah. Di Maio vzkázal, že v programu jsou obsaženy všechny priority jeho strany a členům strany proto doporučil, aby na internetu vládu podpořili.

Mezi hlavní požadavky M5S patřilo například zavedení zákonem garantované minimální mzdy, snížení vedlejších mzdových nákladů, reforma justice, schválení zákona o střetu zájmů nebo snížení počtu zákonodárců v parlamentu. Kromě toho se strany shodly na zvýšení investic do školství, vědy a sociálního zabezpečení nebo na tom, že systém udělování koncesí na provozování dálnic projde důkladnou revizí.

Platformu Rousseau používá M5S při rozhodování o důležitých otázkách jako nástroj přímé demokracie, o směřování strany tak rozhoduje členská základna, která čítá kolem 115 tisíc lidí. V poslední době hnutí, označované v médiích často jako populistické, nechalo tímto způsobem hlasovat například o dalším osudu předsedy Di Maia poté, co strana utrpěla debakl při květnových volbách do Evropského parlamentu.

Conteho minulá vláda se rozpadla v srpnu

Conteho předchozí vláda se rozpadla v srpnu poté, co pokračování ve vládní koalici odmítla protiimigrační strana Liga. Její šéf Salvini chtěl vystoupením z koalice vyvolat předčasné parlamentní volby, populisté se však překvapivě dohodli na spolupráci se svým dosavadním politickým rivalem PD.

Premiér Conte na Facebooku zveřejnil video, v němž členy Hnutí pěti hvězd vyzval, aby koalici podpořili, protože to podle něj je „správné řešení“ pro Itálii. „Chápu vaše pochybnosti, ale je tu jedinečná příležitost ukázat, že můžeme tuto zemi opravdu rázně reformovat a uskutečnit skutečně výjimečné věci,“ vzkázal.

Podle průzkumu agentury SWG zveřejněném před hlasováním novou vládu podporovalo 51 procent členů Hnutí pěti hvězd, což naznačovalo těsný výsledek. Naopak mezi členy PD má podle tohoto průzkumu kabinet podporu 69 procent respondentů. Platforma Rousseau od rána zažívala obrovský nápor zájemců o hlasování a často byla nedostupná, uvedla agentura APA.