Vodní děla a varovný výstřel. Obyvatelé Hongkongu znovu demonstrovali za demokracii

Desetitisíce lidí znovu vyrazily do ulic Hongkongu při plánovaném prodemokratickém pochodu. Místy došlo na střety s policií, která proti davu použila slzný plyn a vodní děla, uvedla agentura Reuters. Hongkongská policie po sobotních střetech zatkla 29 lidí.

Další ze série prodemokratických protestů byl naplánován v dělnické čtvrti v severozápadní části Hongkongu. Protestující na policisty házeli cihly sebrané z uličního dláždění. Někteří demonstranti po mokrých cestách rozlévali čisticí prostředky, aby bezpečnostním složkám znesnadnili postup.

Další vytvořili barikády ze zábradlí, dopravních kuželů a jiných věcí, uvedla policie. Ta po několika varováních ve snaze dav rozptýlit použila slzný plyn a vodní děla.

Policisté v jednu chvíli vytáhli střelné zbraně, když na ně zaútočili demonstranti vyzbrojení tyčemi, nicméně je proti davu nepoužili. Jeden z policistů vypálil do vzduchu varovný výstřel, obával se o svůj život, napsal hongkongský list South China Morning Post. Pět policistů bylo zraněno, odvezla je záchranka.

Kvůli protestům je ve městě omezena doprava, provoz na některých místech zastavil i hongkongský železniční dopravce, který stejně jako v sobotu uzavřel několik stanic.

Barikády a strhávání „chytrých“ sloupů

V sobotu vyšly do ulic Hongkongu tisíce demonstrantů, část z nich se rozhodla zabarikádovat některé z ulic v industriální části města.

Další z manifestujících strhli několik „chytrých“ sloupů pouličního osvětlení kvůli obavám, že do nich čínské úřady nainstalovaly systémy na rozpoznávání obličejů. Demonstranti po policistech hodili kromě cihel i několik zápalných láhví.

Události: V Hongkongu došlo na další střety demonstrantů s policií (zdroj: ČT24)

Policie po střetech zatkla 10 žen a 19 mužů, mezi kterými byl i jeden z organizátorů sobotních pochodů, informovala místní média.

Bývalou britskou kolonií, která se v roce 1997 vrátila pod správu Číny, zmítají protesty už 12 týdnů. Odstartoval je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a volání po odchodu správkyně města Carrie Lamové.