Malta přijme loď Ocean Viking, která uvázla na moři. O migranty se ale podělí jiné evropské země

Loď Ocean Viking, která uvázla čtrnáct dnů na moři se stovkami zachráněných afrických běženců, zakotví na Maltě, oznámil tamní premiér Joseph Muscat. Běžence však převezmou jiné státy – Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko. Loď provozují organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée. Humanitární pracovníci apelují na vlády evropských zemí, aby vytvořily mechanismus pro vyloďování zachráněných migrantů.

Posádka lodi nabrala běžence ve vodách u Libye při několika záchranných operacích před dvěma týdny. „Po jednáních s Evropskou komisí a zeměmi EU, konkrétně Francií a Německem, Malta souhlasila, že se zapojí do řešení patové situace lodi Ocean Viking,“ oznámil v pátek na Twitteru maltský premiér Muscat.

Kruté podmínky v Libyi

Na palubě Ocean Viking je 356 migrantů, mezi nimi čtyři ženy a 103 nezletilých, hlavně ve věku od 15 do 18 let. Pocházejí z desítky afrických zemí, většina ze Súdánu.

„Ulevilo se nám, že dlouhé trápení 356 lidí, které máme na palubě, se konečně nachýlilo ke konci,“ uvedl Jay Berger, projektový koordinátor Lékařů bez hranic na lodi Ocean Viking. Zároveň upozornil, že na palubě plavidla Ocean Viking jsou lidé, kteří uprchli z často zoufalých podmínek ve svých domovech a poté trpěli v Libyi.

„Léčili jsme lidi s válečnými zraněními, kteří uvázli na frontové linii v Tripolisu. Viděli jsme jizvy těch, kteří přežili letecké útoky na detenční zařízení Tajoura. Mluvili jsme s lidmi, kteří přežili potopení lodí a zadržování. Vyslechli jsme příběhy plné brutálního bití, zabíjení elektrickým proudem, mučení mimo jiné roztaveným plastem, sexuálního násilí – ani děti nebyly ušetřeny této hrůzy. Evropské země se musí upřímně podívat na to, jakou roli hrají v zadržování lidí v těchto situacích,“ podotýká Berger.

Uzavřené přístavy

Asi půlmilionová Malta, jejíž rozloha je menší než území Prahy, uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud země EU neslíbí, že je převezmou. Stejně to dělá od loňska i Itálie, jejíž vláda tak činí v rámci své přísné protiimigrační politiky.

„Je načase, aby evropští lídři uznali tuto humanitární katastrofu tím, čím je, a konečně přišli s humánními řešeními – začátkem je vytvoření mechanismu, který umožní rychlé vyloďování,“ zdůraznil Berger.

Kauza lodi Ocean Viking byla dosud v mediálním stínu plavidla Open Arms, provozovaného španělskou nevládní organizací, které po téměř třech týdnech vylodilo tento týden osm desítek afrických migrantů na italském ostrově Lampedusa. Do přístavu se dostalo až díky rozhodnutí tamní prokuratury.