Rapper A$AP Rocky, kterého se zastal Trump, dostal ve Švédsku podmínku

Amerického rappera A$AP Rockyho soud ve Stockholmu shledal vinným z napadení a uložil mu dvouletý podmínečný trest a také povinnost odškodnit oběť. Odmítl tvrzení obhajoby, že rapper a dva další obvinění jednali v sebeobraně. Hudebník strávil téměř měsíc ve švédské vazbě a jeho případ přilákal mezinárodní pozornost, po jeho propuštění volal i prezident Spojených států Donald Trump.

Soud dospěl k závěru, že se nejednalo o natolik závažný čin, aby kvůli němu tři obvinění muži šli do vězení. Kromě dvouleté podmínky musí útočníci napadenému Mustafu Jafarimu zaplatit odškodné ve výši dvanácti a půl tisíce švédských korun (zhruba třicet tisíc korun českých).

Rappera a jeho společníky policie zadržela počátkem července. Podle obžaloby muži napadli devatenáctiletého mladíka, zbili ho, způsobili mu řezné rány a na zemi ho následně i zkopali. A$AP Rocky čin přiznal, hájil se ale tím, že jednal v sebeobraně. Jafari prý rappera před potyčkou delší dobu pronásledoval a svědci potvrdili, že ho hudebník několikrát vyzval, aby toho nechal.

Rockymu hrozilo až dvouleté vězení a červenec strávil ve vazbě, z níž ho propustili až na začátku srpna, rozsudek si tedy vyslechl na svobodě. Po jeho osvobození volala řada známých osobností včetně amerického prezidenta, první dámy nebo televizní celebrity Kim Kardashian West.

Donald Trump o případu dokonce na popud Kanye Westa telefonicky hovořil s předsedou švédské vlády Stefanem Löfvenem. Když si posléze na Twitteru postěžoval, že premiér nekoná, ozval se bývalý ministerský předseda Carl Bildt s tím, že politické ovlivňování soudu nepřichází v úvahu, protože „před zákonem jsou si všichni rovni… to platí ve Spojených státech a samozřejmě i ve Švédsku“.