Španělská vláda nezískala důvěru parlamentu. Hrozí třetí předčasné volby

Události: Nedůvěra španělské vládě (zdroj: ČT24)

Španělský parlament podruhé nevyslovil důvěru vládě socialisty Pedra Sáncheze. Na podpoře se jeho Španělská socialistická strana práce (PSOE) nedohodla s krajně levicovým uskupením Unidas Podemos (Společně můžeme). Sama většinu nemá a s dalšími parlamentními stranami nejednala. Zemi tak hrozí už třetí předčasné volby, které by se mohly konat zřejmě 10. listopadu.

Sedmačtyřicetiletého Sáncheze v dolní komoře o 350 poslancích podpořilo jen 123 socialistů a jeden zákonodárce malé regionální strany. Proti důvěře vládě hlasovalo 155 poslanců, dalších 67 se zdrželo.

„Chtěl bych být španělským premiérem, ale ne za každou cenu,“ řekl Sánchez poslancům před hlasováním a dodal, že Podemos si klade nepřijatelné požadavky. „Pokud by kvůli postu premiéra musely vzít za své mé zásady a kdybych musel zformovat vládu, jež nebude mé zemi k užitku, tak se teď premiérem nestanu,“ dodal.

Šéf Podemos Pablo Iglesias podle agentury Reuters ještě před hlasováním zákonodárného sboru vyzval Sánchze, aby v jednáních s jeho stranou pokračoval a Španělsko k novým volbám ještě nesměřoval. Nyní je na premiérovi, zda se pokusí důvěru získat při druhém hlasování sněmovny v září, či půjde cestou voleb.

„Začaly běžet dva měsíce, v jejichž průběhu je ještě čas na jednání a zahnání mraku dalších voleb,“ okomentovala situaci spolupracovnice ČT ve Španělsku Ľubica Zlochová.

Komentář Ľubice Zlochové k vývoji ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Složité vyjednávání

Iglesias ve svém vystoupení před hlasováním Sánchezovi pro další jednání mimo jiné navrhl, že je ochoten ustoupit požadavku na obsazení ministerstva práce. Podemos tvrdí, že jednání ztroskotala vinou socialistů, kteří odmítali její návrhy na obsazení některých ministerstev zástupci Podemos. Naposledy strana například upustila od požadavku získat ministerstvo financí a místo toho chtěla resort práce. Ale socialisté nepřistoupili ani na tuto nabídku.

Rozhovory mezi socialisty a Podemos ohledně podpory Sánchezova kabinetu trvaly do středečního večera, kdy byly přerušeny. Vyjednávač Podemos Pablo Echenique se nechal slyšet, že jeho strana nemá v plánu vstoupit do vlády „za každou cenu“. Vyjednávačka socialistů Carmen Calvová naopak uvedla, že Podemos s nimi jednat nechtěli a že měli, pokud jde o místa ve vládě, příliš požadavků.

„Zkrachovalo to na tom, že Podemos nebylo spokojené s kompetencemi, které jim byl Sánchez ochotný jako vítěz dubnových voleb dát. Konkrétně jim nabízel tři ministerstva a jedno místopředsednictví ve vládě, oni však chtěli až pět ministerstev,“ řekla Zlochová. Podotkla, že strany se neshodnou také v otázce katalánské krize. Podemos totiž není proti referendu o nezávislosti Katalánska, zatímco socialisté ho odmítají.

V prvním kole hlasování, které se konalo v úterý, Sánchez důvěru nezískal, protože potřeboval absolutní většinu. Ve čtvrtek mu stačila většina prostá, ani na tu ale nedosáhl.

Roztříštěný parlament

Poslední parlamentní volby se v zemi konaly v dubnu 2019. Byly předčasné a vyvolala je hlavně krize kolem katalánského separatismu. Předtím se Španělé volili poslance v letech 2016 a 2015.

Parlament je od dubnových voleb hodně roztříštěný. Vítězní socialisté mají 123 z celkových 350 křesel. Nalevo od nich sedí Podemos se 42 mandáty. Společně by tak mohli vytvořit levicovou vládu.

V parlamentu je ještě 66 poslanců pravicové Lidové strany, 57 zástupců populistických Ciudadanos (Občané), 24 představitelů protiimigrační a tvrdě protiseparatistické strany Vox a 38 poslanců menších regionálních stran často prosazujících silnější autonomii nebo dokonce samostatnost.