Vytvoříme vládu, která Evropu posílí, nikoli oslabí, řekl vítěz španělských voleb Sánchez

Události: Socialisté vyhráli španělské volby (zdroj: ČT24)

Španělský premiér Pedro Sánchez, jehož socialisté vyhráli nedělní předčasné parlamentní volby v zemi, oznámil, že rozhovory s dalšími stranami o vytvoření koalice zahájí brzy. Socialisté (PSOE) získali 28,7 procenta hlasů a 123 křesel ve 350členném Kongresu. S ohledem na zisky ostatních stran to pro premiéra Sáncheze znamená, že k sestavení případné levicové vládní koalice bude potřebovat více než jednoho partnera. Sečteno je 99,9 procenta hlasů.

„Jedinou podmínkou je dodržování ústavy a podpora sociální spravedlnosti,“ řekl po zveřejnění výsledků voleb premiér svým příznivcům v madridském ústředí socialistů. Tím podle agentury AP naznačil, že dá přednost levicové koalici, a zároveň varoval katalánské separatisty, že jakékoli povolební spojenectví musí existovat v rámci ústavy z roku 1978, podle níž je Španělsko nedělitelné.

„Vytvoříme proevropskou vládu, která Evropu posílí, a nikoli oslabí,“ uvedl dále Sánchez podle agentury Reuters.

Volby, které měly ukončit politický pat v zemi dlouhá léta zvyklé na jednobarevné vlády, podle španělských komentátorů patrně opět povedou ke složitým koaličním jednáním. „Pedro Sánchez má dobrou pozici,“ řekl Reuters politolog Pablo Simón. Koaliční dohoda ale podle něj zcela jistě nevznikne do voleb do Evropského parlamentu koncem května.

Druhé místo patří se 66 mandáty konzervativním lidovcům (PP), jejichž výsledek hodnotí španělská média jako historickou porážku. Lídr strany Pablo Casado na Twitteru uvedl, že jeho uskupení bude v novém parlamentu hlavní opoziční silou.

Do opozice se chystá také liberální strana Ciudadanos. S touto formací, jež skončila třetí a bude mít 57 křesel, by Sánchez mohl složit většinovou vládu. Předseda liberálů Albert Rivera, který postavil kampaň na slibu odstavit levici od moci, však možnou spolupráci s PSOE už dříve odmítl a po současných volbách potvrdil, že strana půjde do opozice.

Čtvrtá pozice patří protestní levicové formaci Unidas Podemos, která má 42 křesel. Pokud by Sánchez chtěl sestavit koalici s tímto ideově nejbližším partnerem, potřeboval by podporu menších regionálních stran. Unidas Podemos již Sánchezovi nabídla zahájení koaličních rozhovorů.

Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila čeká Sáncheze vyjednávání minimálně se dvěma partnery. „Ve skutečnosti by mohl sestavit pouze dvoubarevnou vládu, musel by ale hledat svého partnera na druhé straně politického spektra – u konzervativních lidovců (PP) nebo u středově-liberálních občanů (Ciudadanos),“ poznamenal Zavadil. 

„Ani jedna z těchto stran s ním ale do koalice jít nechce a ani socialističtí voliči by si něco takového nepřáli,“ dodal Zavadil s tím, že v tuto chvíli je tak Sánchez odsouzený k tomu, aby se obrátil na své přirozené partnery – Unidas Podemos, a zároveň hledal podporu u menších regionálních stran – velmi pravděpodobně i u těch separatistických.  

„Pokud se mu vládu sestavit podaří, tak samozřejmě ještě nebude mít vyhráno. Budou ho totiž čekat velmi náročné čtyři roky, kdy bude muset řešit ekonomické problémy a pak samozřejmě i problémy ústavní a územní,“ doplnil Zavadil. 

Mandáty pro protiimigrační stranu

Do Kongresu pronikla také protiimigrační strana Vox, která získala 24 mandátů. Jedná se o první takový úspěch krajně pravicové strany od konce Francova režimu v roce 1975. 

Do parlamentu se podle agentury AFP dostalo i pět katalánských separatistických vůdců, kteří jsou od podzimu 2017 ve vězení kvůli obvinění ze vzpoury. Té se měli podle prokuratury dopustit uspořádáním referenda o nezávislosti regionu v říjnu 2017. Soud s nimi začal letos v únoru. V Kongresu tak usedne například bývalý místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras.

Katalánské separatistické formace získají v novém parlamentu přes 20 křesel, dvě baskické nacionalistické strany pak desítku.

Španělé šli k parlamentním volbám již potřetí za necelé čtyři roky. K urnám dorazily více než tři čtvrtiny voličů, což je celkově nadprůměrná účast. Ve srovnání s minulými volbami z roku 2016 vzrostla o téměř deset procentních bodů. 

„Je ji možné interpretovat tak, že přišli k volbám i ti voliči, kteří by normálně nevolili. Šli tím protestovat proti vzestupu krajně pravicové strany Vox,“ vysvětluje si překvapivý zájem o volby politolog Karel Kouba z katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Možný úspěch krajní pravice bylo totiž podle Kouby téma, které rezonovalo ve velké části španělské společnosti. 

Studio ČT24: Politolog Kouba k výsledkům španělských voleb (zdroj: ČT24)

Dalším zajímavým aspektem španělských voleb je, že na rozdíl od velké části evropských zemí se tamní levice nejenom dokázala udržet, ale dokonce i posílila, všímá si Kouba. „Když se dneska podíváme na sociálnědemokratické strany po Evropě – ať už je to německá sociální demokracie, destrukce italské nebo české levice v posledních letech, tak vidíme, že Španělsko jde opačným směrem,“ podotkl politolog. 

Gratulace z různých částí Evropy

Někteří lídři evropských stran už blahopřáli svým španělským kolegům k volebním výsledkům v nedělním hlasování Španělů do tamního parlamentu. Vítězným socialistům popřál i předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker nebo místopředseda EK Frans Timmermans.

Také řecký socialistický premiér Alexis Tsipras španělskému kolegovi Sánchezovi popřál k vítězství, které spolu s „kolapsem pravicových lidovců“ označil za „nadějný vzkaz pro Evropu“. Podle něj jsou ukvapená prohlášení těch, kteří tvrdí, že v evropských volbách zvítězí pravice.

Španělským socialistům popřál i šéf venezuelského parlamentu Juan Guaidó, jehož od ledna uznalo přes padesát zemí hlavou Venezuely s tím, že neuznávají nový mandát prezidenta Nicoláse Madura vzešlý z nesvobodných voleb. Guaidó popřál Španělům „k vítězství demokracie“ a vyjádřil naději, že mu pomohou porazit Madurův režim. Španělská vláda v čele se Sánchezem letos jako první z EU uznala Guaidóa za dočasnou hlavu Venezuely.

Představitelé krajní pravice zase gratulovali straně Vox. „Blahopřání Santi Abascalovi a přátelům z Voxu za vstup do španělského parlamentu: z 0 na 24, s více než 10 procenty!“ napsal na Twitteru šéf italské protiimigrační strany Liga a ministr vnitra Salvini. Abascal se stal předsedou strany Vox v září 2014, necelý rok po jejím založení.

„Mé nejvřelejší gratulace Santiagovi Abascalovi a jeho mladé energické straně k ohromujícímu vstupu do parlamentu,“ napsala na Twitteru šéfka francouzské krajní pravice Le Penová. „Národy potřebují nadšené obránce,“ dodala Le Penová.

Socialistům už blahopřáli i čeští politici

Pedru Sánchezovi a jeho straně už k výhře pogratulovali také čeští politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) na svém Twitteru napsal, že Španělsko je pro Českou republiku významným partnerem v Evropské unii. „Gratuluji Pedrovi Sánchezovi k volebnímu vítězství jeho strany ve španělských parlamentních volbách. Přeji mu mnoho zdaru při sestavování koaliční vlády,“ uvedl Babiš.  

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) označil vítězství socialistů za výbornou zprávu vzhledem k blížícím se evropským volbám. „Sociální demokraté vyhráli volby s obrovským náskokem. To ukazuje, že evropská sociální demokracie má co nabídnout občanům. Je to zvláště dobrý signál před volbami do Evropského parlamentu,“ napsal na Twitteru.

Sánchezovi poblahopřál i předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Spolupracujeme například ve stejné frakci v Evropském parlamentu,“ uvedl.