Strache evropským poslancem nebude, mandátu se rozhodl vzdát

Bývalý rakouský vicekancléř a předseda strany svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache se nestane europoslancem. V nahrávce, kterou vyvěsil na svém Facebooku, oznámil, že mandát získaný v květnových volbách do Evropského parlamentu nevyužije.

Strache ve volbách do Evropského parlamentu kandidoval až ze 42. místa. Jeho strana získala tři mandády a samotného Stracheho mezi trojici zvolených svobodných vyneslo více než 45 tisíc preferenčních hlasů.

„Děkuji 45 tisícům občanů země, kteří mi díky svým přednostním hlasům dali přímý mandát do Evropského parlamentu a demokraticky tím vyjádřili svou neomezenou důvěru ve mě,“ uvedl Strache na videonahrávce zveřejněné v pondělí ráno.

Dodal, že přijetí mandátu dlouho zvažoval právě s ohledem na důvěru, jež mu voliči projevili. Přesto se nakonec „po poradě se svou ženou a rodinou“ rozhodl do Evropského parlamentu nenastoupit. Podle rakouských médií Stracheho od přijetí mandátu odrazovala i jeho strana.

Jen týden před květnovými volbami vyvolalo v Rakousku skandál a následně i pád vládní koalice tajně pořízené video, na kterém Strache slibuje domnělé neteři ruského oligarchy státní zakázky výměnou za politickou podporu jeho strany.

Politická krize, která po zveřejnění videa následovala, vyústila v pád vládní koalice lidovců kancléře Sebastiana Kurze a svobodných. Země má nyní úřednickou vládu a v září ji čekají předčasné parlamentní volby. 

„Nekočím“

Skandální nahrávka stála Stracheho nejen místo vicekancléře, ale i všechny posty ve straně svobodných. Státní zastupitelství jej navíc vyšetřuje kvůli podezření ze zpronevěry.

Heinz-Christian Strache přesto ujišťuje, že se hodlá do aktivní politiky vrátit, jakmile budou osvětleny všechny otázky ohledně tajně pořízeného videa. „Můj politický život, který se vždy zaměřoval na Vídeň a Rakousko, rozhodně není u konce,“ slíbil svým příznivcům.