S domácím násilím se potýká pětina ruských žen. Čin je přitom v zemi téměř bez postihu

Události: Domácí násilí není v Rusku už dva roky trestným činem (zdroj: ČT24)

Domácí násilí není v Rusku už dva roky trestným činem. Pachateli hrozí jen peněžitý trest, který spolu s ním mnohdy zaplatí z rodinného rozpočtu i oběť. Většina žen navíc o svém utrpení raději mlčí.

Žárlivý muž bil svou ženu a fotky posílal kamarádům. Ona po šesti dnech v kómatu zemřela. Podobných případů jsou v Rusku tisíce a neexistuje zákon, který by oběti domácího násilí chránil. Tento čin totiž tamní předpisy neznají – před dvěma roky byly v zemi zavedeny pouze pokuty.

Peněžité tresty přitom mnohdy musí platit samy oběti. „Absolutní většinu tvoří pokuty, které se platí z rodinného rozpočtu, takže ve skutečnosti žena platí za to, že byla zbita,“ vysvětlila Anna Rivinová z Centra proti násilí. 

Přibližně každá pátá Ruska

Experti připomínají, že téměř k čtyřiceti procentům případů ublížení na zdraví dojde v rodinách. Poslední údaje mluví o padesáti tisících případů a údajně každá pátá žena v Rusku čelila domácímu násilí. Tento problém je přitom nejpalčivější zejména v malých městech a na venkově. 

V centru Petrohradu působí klub, který ženám nabízí klid a bezpečí. V jejich složitých životních situacích jim nabízí pomoc. Přicházet sem mohou jen ženy – to ovšem kritici vidí jako diskriminaci. 

„Hned byl skandál v celé zemi. Mluvili o nás v celostátních televizích, že diskriminujeme spanilé muže, protože je sem nepouštíme, že urážíme jejich čest a ponižujeme je, a trvá to dodnes,“ popsala vedoucí klubu Leda Garinová. 

Chránit Rusky se snaží také moskevská taxislužba, která vozí jen ženy. „Jsou případy, kdy muži za volantem jsou vůči ženám nepříjemní,“ popsala taxikářka Viktoria Frolovová, která u společnosti jezdí už šest let.

Řada ruských žen si navíc stěžuje, že vidí rovnoprávnost obou pohlaví pouze na papíře. Tvrdí, že zaměstnavatelé dávají přednost mužům. „Statistické údaje z uplynulých let potvrzují, že je zhruba dvacetiprocentní rozdíl v platech mužů a žen,“ uvedla Jelena Grefová z pojišťovny VKS.