Správkyně Hongkongu trvá na vydávání osob do Číny. Protestující jsou jen pěšáci, tvrdí pekingská média

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, po jejíž demisi volají statisíce demonstrantů, nechce ustoupit od sporného návrhu zákona, který by umožnil osoby podezřelé ze spáchání trestného činu vydávat do pevninské Číny. Čínská vláda v pondělí Lamovou podpořila. Nedělní protesty v Hongkongu přerostly místy v násilnosti a podle organizátorů byly největší od roku 1997, kdy se někdejší britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Oficiální čínský list China Daily napsal, že byly ale řízeny cizími silami s cílem vyvolat ve městě chaos a oslabit Čínu.

„K tomuto zákonu jsem nedostala žádné instrukce a ani mandát z Pekingu,“ řekla Lamová. „Dělali jsme to a stále to děláme na základě mravního přesvědčení a závazků vůči Hongkongu,“ dodala.

Hongkongská vláda by se měla vrátit k projednávání zákona ve středu, uvedl britský deník The Guardian.

Za hongkongskou správu se postavil Peking. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na tiskové konferenci řekl, že Čína nehledě na demonstrace bude nadále podporovat vedení Hongkongu v jeho úsilí zákon přijmout.

Deník China Daily sporný zákon v úvodníku označuje za velmi potřebný. „Kterýkoli spravedlivý člověk by novelizaci zákona považoval za oprávněnou, za rozumný zákon, který v Hongkongu posílí právní řád a zjedná spravedlnost,“ stojí v úvodníku. „Některé obyvatele Hongkongu ale ošálil opoziční tábor a jeho zahraniční spojenci, takže podporovali kampaň proti vydávání (osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny),“ napsal dále list.

Čínská média: Za protesty jsou zahraniční síly

Opozice demonstranty podle čínského deníku využila „jako pěšáky“ k poškození místního parlamentu, zatímco „zahraniční síly“ využily příležitosti k oslabení Číny tím, že se pokusí vyvolat v Hongkongu chaos. O které zahraniční síly se jedná, list China Daily ale nenapsal.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům, tvrdí demonstranti.

Hongkong zaručuje zákonem svým obyvatelům nezávislou justici a rozsáhlé osobní svobody včetně svobody projevu. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje, proto připravovaný zákon vyvolal masové protesty. Jejich organizátoři tvrdí, že do ulic v neděli vyrazilo přes milion lidí, což by znamenalo, že to byla největší protestní akce od roku 1997, kdy se někdejší britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Policejní odhady jsou ale výrazně nižší, udávají okolo 240 tisíc lidí. 

Lamová uvedla, že masová demonstrace podle ní naopak potvrzuje, že práva hongkongských občanů, novinářů a dalších zůstávají nedotčená. „Toto jasně demonstruje, že svobody i práva jsou zde pevnější, než kdy dřív,“ řekla správkyně.

Kritici se obávají legalizace odstraňování nepohodlných osob

V současné době hongkongské zákony vydávání podezřelých z trestných činů do pevninské Číny neumožňují. Skupiny hájící lidská práva opakovaně upozorňují, že v Číně dochází ke svévolnému zatýkání a mučení, že zadržení mohou být k přiznání donuceni a že právního zástupce se domohou jen s potížemi. Chystaná úprava, kterou Hongkong zdůvodňuje jako ochranu před tím, aby se ve městě mohli před čínskou spravedlností ukrývat zločinci, by ale takové vydávání umožnila.

Vydávání by nebylo automatické, každý případ by Hongkong řešil zvlášť, zároveň by ale extradiční řízení kvůli zjednodušení obcházelo vybrané vládní i zákonodárné kontrolní systémy, poznamenal The Guardian. Podle aktivistů by tento postup umožnil Pekingu legalizovat odstraňování nepohodlných osob, které v Hongkongu bojují za dodržování lidských práv.

Znepokojení návrh zákona vyvolal i u zahraničních vlád. Některé z nich varovaly, že zákon by mohl neblaze ovlivnit reputaci Hongkongu jako důležitého finančního centra.

Lamová ovšem zdůraznila, že návrh není v rozporu s mezinárodními závazky. Právní pojistky schválené v květnu podle ní zajistí, že zákon bude chránit lidská práva.

V pevninské Číně se o protestech neinformovalo. Vyhledávání na sociální síti Weibo, čínské obdobě Twitteru, uživatele odkázalo na hongkongské noviny, které straní Pekingu. Zprávy BBC a CNN o protestech nebyly v Číně přístupné.