Egyptští policisté zabili den po útoku na turisty dvanáct radikálů

Egyptští policisté při pondělní razii u Káhiry zabili 12 islámských radikálů. Informovalo o tom ministerstvo vnitra. Policejní akce následovala po nedělním útoku na autobus s turisty v oblasti pyramid v Gíze. Zraněno bylo 17 lidí, mezi nimiž byli hlavně návštěvníci z Jihoafrické republiky. K útoku se nikdo nepřihlásil.

Oběti pondělní policejní akce jsou podle ministerstva vnitra zřejmě z organizace napojené na Muslimské bratrstvo, které je nyní v Egyptě zakázané.

Při jednom ze zásahů zemřelo pět, při druhém sedm lidí. Policisté se zaměřili na výrobny bomb a ve skrýších našli výbušniny, zbraně a munici. Ministerstvo tvrdí, že tito bojovníci náleželi k hnutí Hasm, jež egyptské úřady považují za ozbrojenou frakci Muslimského bratrstva.

Jak napsala agentura AFP, egyptské úřady postupují proti bratrstvu přísně od roku 2013, kdy byl svržen prezident Muhammad Mursí, zvolený za tuto organizaci. Teď je řazena k teroristickým a mnoho jejích členů je ve vězení. 

Ministerstvo vnitra oznámilo, že podnětem k raziím byly informace o tom, že hnutí Hasm připravuje atentáty.

O přímé vazbě pondělních operací a nedělního útoku na turisty, při kterém bylo nedaleko pyramid v Gíze zraněno sedmnáct lidí, úřad nehovoří. Hnutí Hasm od roku 2016 spáchalo několik útoků na policisty, soudce a další představitele.