Autobus s turisty v Egyptě zasáhla exploze. Češi mezi zraněnými nejsou

Až sedmnáct turistů bylo zraněno při explozi, jež zasáhla turistický autobus u nového egyptského muzea blízko pyramid v Gíze. Agentura AFP s odvoláním na zdravotnické zdroje píše o sedmnácti zraněných, zatímco agentura AP o 16. Podle českého ministerstva zahraničí Češi mezi zraněnými nejsou. Pyramidové pole v Gíze leží na předměstí metropole Káhiry a v Egyptě patří k nejnavštěvovanějším památkám.

„Cílem patrně improvizovaného výbušného zařízení byl turistický autobus, který byl poničen, kromě toho byl poničen ještě jeden osobní vůz, ve kterém jeli čtyři lidé,“ popsal blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Víme, že se to stalo v poměrně úzké, natěsňané lokalitě u vjezdu k pyramidám v Gíze, tedy na okraji aglomerace Káhiry. Je to symbolické místo, už jenom proto, že to je do jisté míry středobod turistického průmyslu v Egyptě,“ dodal.

Zranění jsou podle egyptských bezpečnostních zdrojů středního nebo lehkého rázu. Ze sedmnácti zraněných je deset Egypťanů, sedm dalších jsou občané Jihoafrické republiky. České ministerstvo zahraničí už potvrdilo, že mezi zraněnými není žádný Čech. „Můžeme potvrdit, že podle aktuálních informací českého velvyslanectví v Káhiře nejsou mezi zraněnými občané České republiky,“ řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Bucháček.

K útoku se nikdo nepřihlásil

Nejmenovaný bezpečnostní činitel agentuře Reuters řekl, že autobus vezl 25 jihoafrických turistů z letiště do oblasti pyramid na předměstí Káhiry. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil.

„Egypt čelí trvale, obzvláště v posledních letech, sporadickým teroristickým útokům islamistické provenience. Islamisté, džihádisté, pokud útočí v Egyptě, tak často na turisty, protože je to pro ně ideální způsob, jak poškodit stávající egyptský režim, který se do velké míry spoléhá na výnosy z turistického průmyslu,“ připomněl David Borek.

Egypt již roky bojuje proti islamistickým radikálům na Sinajském poloostrově, v minulosti se blíže k hlavnímu městu stali terčem útoků také koptští křesťané či turisté, připomíná agentura AP.

Nejnovější útok se stal ve chvíli, kdy se egyptský turistický ruch vzpamatovává po létech politické nestability, která nastala po povstání z roku 2011, jež vedlo k pádu tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Jde již o druhý útok na zahraniční turisty za uplynulých šest měsíců.