Exšéf venezuelské tajné služby apeluje na armádu dosud věrnou Madurovi. Chce vybudovat nový stát

Maduro postupuje proti opozici (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf venezuelské tajné služby Manuel Figuera, který se před týdnem postavil na stranu opozice, vyzval Venezuelany k vybudování nového státu a k boji s korupcí. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že to bylo Figuerovo první veřejné vystoupení od 30. dubna, kdy ho autoritářský prezident Nicolás Maduro odvolal. Nejméně dva opoziční zákonodárci, kteří čelí stíhání v souvislosti s pokusem vyvolat vzpouru armády, se mezitím uchýlili na ambasády v Caracasu.

Video s prohlášením bývalého šéfa tajné služby zveřejnila na Twitteru televize NTN24. Figuera se po svém odvolání skrývá. Ve středu přes opoziční média vyzval další své kolegy z armády, aby pomohli v zemi obnovit demokracii, a uvedl, že změna režimu je blízko. Učinil tak den poté, co USA zrušily sankce, které vůči Figuerovi v minulosti zavedly.

Madurův režim mezitím pokračuje s represemi proti opozici. Venezuelské bezpečnostní složky ve středu zatkly místopředsedu Národního shromáždění Edgara Zambrana, který je s několika dalšími zákonodárci stíhán v souvislosti s nedávnou snahou opozice vyvolat vzpouru armády proti Madurovi.

„Chvíli předtím mi řekl něco, na co stále myslím: Dcero, víš, kdo je tvůj otec – opravdový demokrat, který se neskloní před ničím,“ uvedla Zambranova dcera Soley.

Edgar Zambrano a Juan Guaidó
Zdroj: Reuters/Manaure Quintero

Itálie: Naše velvyslanectví postupuje v souladu se zvyklostmi

Ve čtvrtek se pak Zambranův kolega Richard Blanco uchýlil na argentinskou ambasádu v Caracasu. Itálie v pátek potvrdila, že se do rezidence jejího velvyslance ve venezuelské metropoli uchýlil také opoziční poslanec Américo de Grazia, který byl stejně jako Blanco nebo Zambrano a další čtyři zákonodárci tento týden zbaven poslanecké imunity. Italské ministerstvo zahraničí však zdůraznilo, že italské velvyslanectví v Caracasu působí zcela v souladu s diplomatickými zvyklostmi.

„Člen venezuelského Národního shromáždění italského původu Américo De Grazia, jedna ze sedmi legitimně zvolených osob v Národním shromáždění (jež byly zbaveny imunity), byl přijat v rezidenci italského velvyslance v Caracasu,“ uvedlo v prohlášení italské ministerstvo zahraničí. Ministerstvo uvedlo, že vůči De Graziovi bylo zahájeno soudní vyšetřování. Poslanec na Twitteru Itálii poděkoval.

Guaidó ohlásil „konečnou fázi sesazení Madura“

Vůdce opozice Juan Guaidó minulý týden ohlásil „konečnou fázi sesazení Madura“ a opakovaně vyzval armádu, aby se postavila na jeho stranu. Při následných demonstracích zemřeli čtyři lidé, další více než čtyři desítky utrpěly zranění.

Venezuela se potýká s hlubokou hospodářskou krizí, nedostatkem jídla a základních potřeb, řada obyvatel hladoví a miliony uprchly v posledních letech za hranice. Opozici se v posledních šesti týdnech podařilo do země dostat 814 tun potravin a léků i přes blokádu humanitární pomoci ze strany režimu.

Na Madurově straně je přesto řada Venezuelanů, kteří věří jeho socialistické a protiamerické ideologii. Stojí za ním i většina armádních důstojníků, kteří díky Madurovi a jeho předchůdci Hugovi Chávezovi v zemi získali výsadní postavení.

Úřadující hlava státu ve čtvrtek vyzvala armádu k pohotovosti a ve svém projevu během promoce studentů medicíny také obvinila Spojené státy ze sabotáže a z krádeže tvrdých měnových rezerv. „Stojíme tváří v tvář hospodářské blokádě a sabotáži medicíny, kterou dělá imperialistická vláda Donalda Trumpa venezuelské vládě,“ uvedl Maduro.