Írán zařadil americkou armádu mezi teroristické organizace. V odvetě Trumpovi

Spojené státy přidaly íránské revoluční gardy na seznam zahraničních teroristických organizací. Agentura AP krok USA považuje za výjimečný, neboť Washington dosud nikdy formálně neoznačil ozbrojené síly jiného státu za teroristickou skupinu. Íránská nejvyšší bezpečnostní rada vzápětí v odvetném opatření označila americké ozbrojené síly za teroristickou organizaci.

„Íránské revoluční gardy jsou hlavním prostředkem íránské vlády k řízení a uskutečňování světových teroristických akcí,“ uvedl v prohlášení americký prezident Donald Trump. Označení gard za teroristické uskupení podle Trumpa jasně ukazuje na rizika pro ty, kteří by s nimi chtěli spolupracovat, případně je podporovat. „Pokud s íránskými revolučními gardami obchodujete, tak sponzorujete terorismus,“ dodal.

Íránské revoluční gardy (známé pod názvem Pasdaran) byly vytvořeny po revoluci v roce 1979 na obranu proti zahraničním i vnitřním hrozbám. V Íránu mají gardy významnou politickou a ekonomickou váhu. Americká vláda významně zasáhla íránské revoluční gardy už v roce 2018, když uvalila sankce na desítky jednotlivců a firem, které je financují.

Kritici Trumpova rozhodnutí zařadit celé gardy na teroristický seznam varovali, že podobný krok by mohly proti americkým vojákům a činitelům tajných služeb učinit i nepřátelské státy. Trump ale trvá na tom, že umístění gard na černou listinu jen odráží skutečnost. Administrativa amerického prezidenta si od tohoto postupu slibuje další izolaci islámské republiky, kterou USA a Izrael považují za hrozbu stability na Blízkém východě.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v reakci na zařazení revolučních gard na černou listinu zaslal protestní nótu na švýcarskou ambasádu v Teheránu, která americké zájmy v Íránu zastupuje. Íránská státní televize označila rozhodnutí USA za nelegální, podle ní je v rozporu s mezinárodním právem. „Žádná země nemá právo označit ozbrojené síly jiné země za teroristické… Důvodem pro toto rozhodnutí je íránský vliv na Blízkém východě a úspěch země v boji proti Islámskému státu,“ uvedla státní televize, aniž by přímo citovala některého z íránských představitelů.

„Toto nerozumné a nelegální opatření představuje velkou hrozbu pro regionální a mezinárodní stabilitu a mír… Írán označil americký režim za podporovatele terorismu,“ uvedla ve svém prohlášení íránská nejvyšší bezpečnostní rada.

Trumpovi za krok poděkoval izraelský premiér

Trumpovo rozhodnutí naopak uvítal jeho velký spojenec, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, pro jehož zemi je Írán nepřítelem číslo jedna. „Děkuji ti, můj drahý příteli, prezidente Spojených států Donalde Trumpe, za to, že ses rozhodl zařadit íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací. Děkuji ti, že si kladně reagoval na další z mých žádostí, které jsou v zájmu naší země i států v celém regionu,“ napsal Netanjahu na Twitteru.

V Izraeli se v úterý konají parlamentní volby a Trump Netanjahua na dálku podpořil již před pár dny, když podepsal dekret, ve kterém uznal svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami.