Tatarů na Krymu ubývá. Hlavním důvodem jsou perzekuce

Události: Perzekuce krymských Tatarů nepolevují (zdroj: ČT24)

Evropská unie a Severoatlantická aliance pět let po ruské anexi Krymu připomněly, že Západ ji nadále považuje za nelegální. Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) se od ruské okupace poloostrova zhoršila situace v oblasti lidských práv. Na pronásledování si stěžují hlavně krymští Tataři, kterých žije na Krymu asi čtvrt milionu.

Evropská unie, Spojené státy americké a řada dalších zemí hodnotí uplynulých pět let jako systematické porušování základních svobod a potlačování práv krymských Tatarů. „Většina lidí vědomě zvolila aktivní odpor a Rusko se zkušenostmi z Kavkazu se k tomu staví tvrdě,“ komentuje situaci politolog Vladimír Džaralla.

Většina lidí, kteří Krym opustili, žije dnes na Ukrajině, část se usadila v Turecku. Podle odhadu z Krymu odjelo asi 30 tisíc Tatarů, což byl přibližně každý desátý. Podle úředních ruských údajů žije na Krymu přes 260 tisíc Tatarů.

Rusko pětileté výročí oslavilo, Ukrajina zostřila sankce

Po anexi si ale krymští Tataři stěžují na další útlak, vedoucí představitelé jejich neoficiálního parlamentu byli fakticky vyhnáni na Ukrajinu a na poloostrov se vrátit nesmějí. Protesty proti ruské okupaci správa dosazená Moskvou tvrdě potlačuje, stovky krymských Tatarů se ocitly ve vězení.

Z Bachčisaraje, považovaného za sídlo krymských Tatarů, odešla i řada drobných podnikatelů, majitelů kaváren a restaurací či rodinných hotelů, kteří čelili přísným kontrolám a prohlídkám. Jejich podniky ruská správa zavřela.

Rusko nařčení z porušování mezinárodních dohod odmítá a páté výročí od připojení Krymu velkolepě oslavovalo. Zábor poloostrova neuznává drtivá většina států světa, návrat ztraceného území slibuje svým občanům i Kyjev.

Ukrajina zavedla nové masivní protiruské sankce, které směřují proti osobám a firmám spojeným se stavbou mostu mezi anektovaným Krymem s ruskou pevninou a s organizováním místních voleb na povstaleckém území v Donbasu. Sankcemi budou podle agentury Interfax postiženy stovky fyzických a právnických osob.