Zvrat v brexitovém chaosu. Šéf Dolní sněmovny odmítá třetí hlasování o stejné dohodě

Šéf britské Dolní sněmovny John Bercow hrozí blokováním dalšího hlasování o brexitové dohodě. Třetí pokus nepřipustí, pokud vláda nepřijde s „podstatně“ pozměněným textem. Poslanci už dohodu dvakrát odmítli. Zástupce britské vlády Kwasi Kwarteng v pondělí oznámil, že Londýn požádá EU o odklad brexitu ještě před summitem EU 21. a 22. března. Ve hře je podle něj krátká i delší varianta. Do plánovaného brexitu zbývá jedenáct dní. Právníci upozorňují, že vláda má možnost, jak případné Bercowovo rozhodnutí v neprospěch kabinetu obejít.

Bercow se odvolává na parlamentní pravidlo z roku 1604, které opakované hlasování o téže věci zapovídá. Poslanci už dokument premiérky Theresy Mayové dvakrát odmítli, naposledy minulý týden, když premiérka dojednala s EU několik doplňků týkajících se takzvané irské pojistky.

Podle svých slov Bercow reaguje na nevoli některých zákonodárců, kteří se obávají, že budou muset stále dokola rozhodovat o stejném dokumentu. Podle něj je nutné „zajistit racionální využití času v Dolní sněmovně a odpovídající respekt rozhodnutí, které přijímá“.

Nic není definitivní, říká Bercow

Bercow sice pochází z Konzervativní strany, jako předseda sněmovny ale musí rozhodovat nezávisle. Právě šéf Dolní sněmovny přitom bude mít ohledně možného třetího hlasování o dohodě upravující okolnosti odchodu země z EU poslední slovo, upozornila agentura Reuters. Sám Bercow ale zdůraznil, že jeho současné stanovisko nemůže být považováno za jeho definitivní postoj k věci.

Podle Bercowa nebylo druhé hlasování zcela stejné jako první, protože obsahovalo nové „právní záruky“ ohledně irské pojistky. Šéf Dolní sněmovny ale odmítá, aby se o stejné dohodě hlasovalo znovu. Zákon přitom hovoří v této chvíli jasně – Británie má opustit osmadvacítku k 29. březnu, což je za pouhých jedenáct dnů. Případný odklad by ještě musela odsouhlasit zbylá sedmadvacítka.

Mluvčí vlády nechtěl Bercowovo varování komentovat. Podle něj pokračují jednání s malou severoirskou stranou DUP, jejíž podpora je pro osud dohody klíčová. O obsahu Bercowova sdělení podle něj vláda dopředu nevěděla. „Stále věřím, že se dohoda může do parlamentu vrátit (tento týden) a projde,“ prohlásil Kwarteng.

Poslanci by mohli o dohodě hlasovat oklikou

Politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová na Twitteru citovala zástupce generálního prokurátora, podle nějž může nyní vláda zasedání parlamentu přerušit, aniž sněmovnu rozpustí, a pak dát o dohodě znovu hlasovat.

Tím by dosáhla toho, že poslanci nebudou o jedné věci hlasovat dvakrát během jednoho zasedacího bloku, který obvykle trvá s četnými přestávkami od jara do jara. Oslovení ministři podle zpravodajky v souvislosti s Bercowovým prohlášením mluvili o ústavní krizi.

Bercowova slova naopak uvítali odpůrci brexitové dohody jako bývalý vládní minitr – konzervativec Owen Paterson či další konzervativní poslanec Bill Cash.

Podle politického stratéga Matthewa Elliotta současný chaos pravděpodobně nakonec vyústí ve schválení dohody ještě do 29. března.

„Je pořád víc zjevné, že EU nám nabízí jen delší odklad se spoustou podmínek, takže očekávám, že poslanci dohodu schválí. Není dokonalá, ale předchozí hlasování jasně ukázalo, že zákonodárci nepřijmou brexit bez dohody,“ řekl Reuters Elliot, který v roce 2016 vedl kampaň za odchod Británie z EU.

Politický zpravodaj televize ITV Robert Peston soudí, že kabinet dohodu s EU do parlamentu tento týden nepošle, protože jednání s malou severoirskou stranou DUP dosud nebyla úspěšná. „Nyní je téměř na 100 procent jisté, že žádná dohoda mezi DUP a vládou tento týden nebude, a tím pádem Theresa Mayová nebude riskovat třetí hlasování o dohodě tento týden,“ napsal Peston na Twitteru. Podle něj je vysoce pravděpodobné, že napotřetí se poslanci budou k dohodě moci vyslovit až příští týden.