Pochod za svobodu médií. Tisíce Srbů opět demonstrovaly proti vládě

Srbové už třetí měsíc demonstrují za demokratické svobody (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí vyšly do ulic v Srbsku, aby protestovaly proti vládě prezidenta Aleksandara Vučiče. Prezidenta obviňují z autoritářství a požadují dodržování demokratických svobod včetně těch týkajících se médií. Jeden z protestních pochodů proto mířil k budově veřejnoprávní televize v Bělehradě. Demonstrace trvají už třetí měsíc.

Několik tisíc lidí přišlo protestovat k budově veřejnoprávní televize RTS, která podle nich prezentuje zaujaté zpravodajství. V rámci protivládních protestů chtějí, aby jim RTS umožnila v hlavní zpravodajské relaci alespoň pět minut prezentovat své postoje.

„Snažíme se dostat do ulic masy. Chceme ukázat své zklamání ze současného systému. Jestli demonstrace přinesou nějaké ovoce, to nevím. Ale budeme pochodovat a demonstrovat,“ prohlásil jeden z protestujících Uros.

Demonstrace probíhají už třetí měsíc v řadě. „Takhle to nemůže pokračovat. Tohle je jediný občanský a elegantní způsob, jak projevit nespokojenost. Odhlásili jsme se ze sociálních sítí, ze všech chatů a vyšli do ulic,“ konstatovala v lednu protestující Smilja.

Protivládní protest v Bělehradu
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Premiér na opozici nebere ohled

Protesty začaly po útoku na lídra srbské opozice ve městě Kruševac z konce listopadu. Opozice viní z jeho napadení Vučičovy přívržence. Prezidentova Srbská pokroková strana obvinění odmítla. Vučič už dříve zdůraznil, že požadavky opozice nesplní, ani kdyby bylo v ulicích 5 milionů lidí.

Premiér se svou politiku snaží vysvětlovat v kampani s názvem Budoucnost Srbska. Podle pozorovatelů přitom nejde čistě o reakci na protesty, ale částečně také o zahájení předvolební kampaně. Vučič už totiž naznačil, že by na jaře mohl vyhlásit předčasné volby jako ústupek demonstrantům. Řádné volby by se měly konat až příští rok.