Veterán nebe DC-3 se zřítil, zahynulo dvanáct lidí

Dvanáct lidí zahynulo při nehodě jednoho z nejstarších provozovaných dopravních letadel světa v Kolumbii. Stroj typu DC-3 společnosti Laser Aereo se zřítil jižně od metropole Bogoty v sobotu dopoledne.

Douglas DC-3 jedné z kolumbijských společností, které stroje vyráběné ve 30. a 40. letech minulého století stále provozují, letěl z města San Josef del Guaviare do Villaviciencia v blízkosti Bogoty. V 10:40 místního času vyslal tísňové volání a asi 60 kilometrů před cílovým letištěm havaroval.

Na palubě letadla s imatrikulací HK-2494 bylo podle kolumbijských médií dvanáct lidí – deset cestujících a dva členové posádky. Kolumbijská agentura pro civilní letectví uvedla, že nehodu nikdo nepřežil.

Stroje DC-3 vyráběl Douglas od roku 1936. Kromě civilní verze vznikl i vojenský typ C-47 Skytrain, který sehrál důležitou úlohu během druhé světové války a stal se i symbolem berlínského vzdušného mostu během blokády v letech 1948 až 1949. Část C-47 byla po válce upravena pro civilní provoz. Stroje DC-3 létaly před druhou světovou válkou i u Československé letecké společnosti. ČSA po válce používaly i upravené C-47 a sovětské licenční Li-2.

Dnes některé zbylé „dakoty“ DC-3 stále létají jako nákladní stroje, v Evropě pak zdobí muzea či letecké přehlídky. S cestujícími v současnosti létají na pravidelných linkách pravděpodobně již jen v Kolumbii. Nehody se jim nevyhýbají, naposledy loni v listopadu havarovala při přistání ve městě San Felipe DC-3 společnosti Air Colombia, událost se však obešla bez zranění.