Nice při karnevalu otestovalo systém, který má rozpoznat člověka i podle 30 let staré fotografie

Události: V Nice během karnevalu otestovali kamery na rozpoznávání obličejů (zdroj: ČT24)

Nice během karnevalu jako první francouzské město vyzkoušelo nový kamerový systém, který je založený na rozpoznávání obličejů. Cílem je pomoci při identifikaci nebezpečných osob a zabránit možným teroristickým útokům. V roce 2016 zažilo atentát i toto jihofrancouzské letovisko. Zemřelo tehdy 86 lidí.

„Využíváme karneval k tomu, abychom vyzkoušeli experiment se systémem rozpoznávání obličejů s cílem identifikovat lidi, na které máme záznam a kteří by mohli představovat nebezpečí,“ uvedl starosta Nice Christian Estrosi.

Město nebylo pro tento experiment vybráno náhodou. Před třemi lety teroristický útok zažilo a karneval, na kterém se scházejí tisíce lidí, byl ideální příležitostí pro zkoušku těchto kamer.

Testování probíhalo zatím jen na dobrovolnících

Nová metoda, která je schopná rozpoznat člověka v davu během několika vteřin i podle třicet let staré fotografie, ale může být v rozporu se zákonem na ochranu soukromí. V Nice ji proto zkoušeli pouze s dobrovolníky a fotografie ostatních lidí byly rozmazané. 

„Experiment jsme začali s dvěma stovkami studentských dobrovolníků, zatím nevíme, jakým směrem se bude test ubírat a jestli zůstaneme u stejných metod,“ uvedl Patrick Allemand z opoziční socialistické strany.

Ačkoliv je hlavním cílem zvýšená bezpečnost při podobně masových akcích a prevence možných teroristických útoků, využití kamery najdou třeba také při hledání v davu ztracených dětí.

Výsledky testů vyhodnotí během příštích dvou měsíců Národní komise pro informatiku a lidské svobody. Teprve ta rozhodne, jestli se systém bude dál zkoušet.