Šokující a nespravedlivé. Mladé džihádistce se nelíbí, že přijde o britské občanství

Džihádistka Begumová přijde o britské občanství (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletá Britka Šamima Begumová, která se v minulosti přidala k Islámskému státu (IS) v Sýrii, považuje za nespravedlivé, že přijde o britské občanství. Dívka se chce vrátit do vlasti a trvá na tom, že nepředstavuje žádnou hrozbu. Zvažuje také podání žádosti o občanství v Nizozemsku, odkud pochází její manžel. V rozhovoru pro BBC uvedla, že si uvědomuje, že udělala obrovskou chybu, když se připojila k islamistům.

Rodina Begumové už dostala dopis, v němž ji ministerstvo vnitra informovalo o tom, že šéf resortu Sajid Javid rozhodl o odebrání britského občanství jejich dceři. „Bezpečnost naší země musí být na prvním místě,“ sdělil ministr.

Novináři z webu televize ITV News Begumové ukázali kopii. „Jsem trochu v šoku. Je to nepříjemné a frustrující. Vůči mně a mému synovi je to trochu nespravedlivé,“ reagovala mladá žena, která žije v uprchlickém táboře v Sýrii, kde se jí v neděli narodil syn.

Begumová se teď chce soustředit na vazby svého manžela, jehož rodina žije v Nizozemsku.„Možná zkusím požádat o občanství v Nizozemsku. Pokud bude poslán zpět do vězení v Nizozemsku, můžu na něj počkat,“ dodala. Manžel Begumové je Nizozemec, který konvertoval k islámu a má se za to, že se před dvěma týdny v Sýrii vzdal.

„Byla jsem mladá a naivní.“ Bangladéš se k dívce nehlásí

Podle britského práva je možné odebrat britskému občanovi občanství pouze v případě, že má nárok na občanství jiné země. Begumová by údajně měla mít po své matce bangladéšské občanství. Tamní ministerstvo zahraničí nicméně sdělilo, že s případem nemá nic společného. Dívka je podle ministerstva Britka a o dvojí občanství si nikdy nepožádala.

„V Bangladéši jsem se nenarodila, nikdy jsem tam nebyla a ani nemluvím dobře bengálsky, tak jak mohou tvrdit, že mám bangladéšské občanství?,“ svěřila se Begumová blízkovýchodnímu zpravodaji britské BBC. „Mám jediné občanství… a jestliže mi ho vezmete, nemám nic. Nemyslím si, že to mohou udělat,“ dodala s tím, že jde o „rozhodnutí, které změní její život, a oni s ní ani nemluvili“.

„Doufala jsem, že Británie pochopí, že jsem udělala chybu, velkou chybu, protože jsem byla mladá a naivní,“ doplnila. Svůj názor na IS prý změnila poté, co uvěznil a mučil jejího manžela, který se k radikálům rovněž připojil. Útěk byl podle jejích slov nemožný. „Zabili by vás, kdybyste se o to pokusili,“ tvrdí.

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly v roce 2015 z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se dívky nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil takzvaný Islámský stát.