Souboj prezidentů. V případě nutnosti schválí Guaidó zásah USA proti Madurovi

Venezuelský prozatímní prezident Juan Guaidó je připraven v případě nutnosti povolit vojenskou intervenci USA ke zbavení moci stávajícího šéfa státu Nicoláse Madura a k ukončení humanitární krize v zemi. Guaidó to řekl v rozhovoru pro agenturu AFP.

„Uděláme vše, co je nezbytné. (…) Je to evidentně polemická otázka, ale s využitím naší svrchovanosti, našich pravomocí uděláme, co je nezbytné,“ citovala agentura odpověď Guaidóa na otázku, zda použije zákonné pravomoci jako předseda zákonodárného sboru a úřadující prezident ke schválení případné vojenské intervence.

Juan Guaidó je předsedou parlamentu ovládaného opozicí proti Madurovi, jehož vláda je obviňována z pronásledování opozice a z porušování lidských práv. Za vinu je jí kladena i hluboká ekonomická a humanitární krize, kterou Venezuela trpí. Kvůli ní ze země uprchly asi tři miliony obyvatel.

Spojené státy, většina států Evropské unie, včetně Česka, i další země uznaly Guaidóa legitimní úřadující hlavou Venezuely. Přidaly se k výzvě většiny členů takzvané Limské skupiny, do níž patří například Argentina, Brazílie nebo Kanada, aby ve Venezuele byly rychle uspořádány předčasné prezidentské volby.

Maduro odmítá opoziční „show“ s humanitární pomocí

Maduro v minulých dnech bez ohledu na bídu panující v zemi zablokoval klíčový hraniční most, aby zabránil vstupu humanitární pomoci pro obyvatele Venezuely. Most hlídá armáda a pomoc se hromadí v sousední Kolumbii.

Guaidó opakovaně vyzval armádu, aby vstup humanitární pomoci do země umožnila. Podle něj bez ní hrozí smrt až 300 tisícům lidem. Autoritářský vládce Maduro, po kterém opozice i desítky zemí světa neúspěšně požadují vypsání předčasných prezidentských voleb, ale doporučil rozdat shromážděné potraviny chudým Kolumbijcům.

„Venezuela netrpí humanitární krizí, kterou vyfabuloval Washington v posledních čtyřech letech, aby ospravedlnil intervenci do naší země,“ řekl v pátek Maduro. Venezuela, která se potýká s těžkou hospodářskou krizí a hyperinflací, podle Madura nedovolí opoziční „show“ s humanitární pomocí, neboť „u nikoho nežebrá“.

V zemi je už několik let nedostatek základních potravin a nemocní umírají kvůli nedostatku léků. Velký podíl na této situaci má současná socialistická vláda a její řízená hospodářská politika.