Hledejme, co nás spojuje, dohoda o brexitu je možná, řekl irský premiér před schůzkou s Mayovou

Studio 6: Mayová pokračuje v hledání východiska z krize kolem brexitu (zdroj: ČT24)

Velká Británie a Evropská unie podle irského premiéra Lea Varadkara mohou dojít ke společné dohodě. Není ale jisté, zda se to zvládne do konce března. Irský premiér o brexitu debatoval v Dublinu s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Irsko je pro proces britského odchodu z EU do velké míry klíčové, vzhledem k otázce hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.

„Hlavní cíle máme stejné, řešení je proto možné“

„Dohody lze dosáhnout,“ řekl veřejnoprávní televizi RTÉ Varadkar. Irský premiér před setkáním s Mayovou navštívil Severní Irsko, kde se setkal se zástupci všech hlavních severoirských stran včetně Demokratické unionistické strany (DUP), na jejíchž hlasech je v britské Dolní sněmovně závislá menšinová vláda premiérky Mayové. 

Podle Varadkara je toho mnohem více, co vládu Irské republiky a severoirskou DUP spojuje, než co je rozděluje. „Myslím, že všichni se chtějí vyhnout brexitu bez dohody, všichni se chtějí vyhnout tvrdé hranici (mezi Irskem a Severním Irskem) a všichni chtějí, aby Británie a Irsko měly – ať už se stane cokoli – nadále velmi blízké politické i ekonomické vztahy,“ řekl Varadkar. „Často je tomu tak, že když sdílíte všechny své hlavní cíle, je možné najít řešení,“ dodal irský premiér.

Večerní schůzka Mayové a Varadkara má být podle předsedy irské vlády příležitostí podělit se o různé pohledy na brexit, nikoli však vyjednávat o jeho podmínkách. Tato jednání podle Varadkara přísluší pouze EU a Británii. „Bude zdůrazňovat, co hledáme: právně závazné změny v dohodě o odchodu Británie z EU, které parlament chce, aby dohodu schválil,“ řekla odpoledne mluvčí britské vlády k postoji Mayové.

Mayová v Bruselu pochopení nenašla

Oba předsedové vlád mají za sebou jednání s vrcholnými představiteli EU v Bruselu. Zatímco Varadkar se ale ve středu dočkal vřelých ujištění ohledně podpory ve věci takzvané irské pojistky, Mayová ve čtvrtek podle očekávání nenašla v Bruselu pochopení s požadavkem na změny dojednaných podmínek rozluky s Evropskou unií.  

Irsko se však s blížícím se plánovaným datem brexitu rovněž dostává do složité pozice. Hrozící britský odchod z EU bez dohody by zřejmě místní ekonomiku citelně zasáhl.

Největší překážkou pro schválení stávající dohody v britském parlamentu je přitom pojistka navržená pro zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Komentátoři tak upozorňují na paradoxní situaci, kdy by trvání na opatření s cílem zabránit vzniku pevné hranice na konci roku 2021 mohlo vést k jejímu vzniku už po 29. březnu.

Britská média v posledních dnech uváděla, že Irsko se kvůli nalezení východiska ze současné patové situace dostává pod tlak Bruselu. Lídři EU ale ve středu vyjadřovali plnou podporu Unie irské pozici. Varadkar pak vzkázal, že jeho země bude 29. března připravena, pokud by nebyla schválena brexitová dohoda.