Srbové znovu protestovali proti prezidentovi Vučičovi. Podpořili je herci i profesoři univerzity

Několik tisíc lidí se v Bělehradě sešlo na dalším protestu proti prezidentu Aleksandaru Vučičovi a jeho Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti podle agentury DPA pochodovali centrem města k budově televize a sídlu vlády. Vučiče a jeho stranu obviňují z uzurpování moci a autoritářství. Podobné demonstrace pořádá opozice už sedmý týden vždy v sobotu.

K demonstrantům promluvilo několik srbských herců, kteří vyzývali prezidenta, aby své kritiky přestal označovat za zrádce a aby předložil národu jasný politický plán, kterého se bude držet. Lidé pochodující městem nesli transparenty s nápisem „Už to začalo“ s odkazem na rostoucí popularitu protestů. V otevřeném dopisu akci podpořili studenti a profesoři filozofické fakulty bělehradské univerzity. 

Transparenty s nápisy „Jeden z pěti milionů“ (1 od 5 miliona) pak byly reakcí na Vučičova slova. Prezident už v prosinci prvním demonstrantům vzkázal,  že se požadavkům protestujících občanů ani opozice nepodvolí, i kdyby jich v ulicích kráčelo pět milionů.

Na sobotní demonstraci lidé žádali, aby jim veřejnoprávní televize RTS poskytla v hlavních zprávách aspoň pět minut pro prezentaci jejich postojů. Proniknout do televizní budovy se jim ale podle serveru BalkanInsight nepodařilo.

Masová shromáždění začala v Bělehradě opozice svolávat po incidentu z konce loňského listopadu, kdy byl ve městě Kruševac brutálně napaden levicový předák Borko Stefanović. Podle opozice byli útočníky příznivci Vučiče, což prezidentova SNS odmítla. Demonstrace organizuje široké spektrum opozičních stran od radikální levice po krajní pravici.

Vučič převzal v lednu od Putina kontroverzní řád

Před týdnem přijal Vučič v Bělehradě ruského prezidenta Vladimira Putina. Komentátoři upozorňovali na okázalost přivítání a také na to, že ruský prezident vyznamenal Vučiče Řádem Alexandra Něvského za přátelství k Rusku. Řád je považován za kontroverzní, protože mezi jeho nositeli je řada politiků, kteří jsou známí porušováním demokratických principů ve svých zemích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vučič se stal prezidentem v květnu 2017 poté, co dubnové volby vyhrál už v prvním kole s 55 procenty hlasů. K jeho vítězství přispěla i značná rozdrobenost opozice, která se nebyla schopna dohodnout na společném protikandidátovi. 

Opozice volby označila za zmanipulované a organizovala po nich několik týdnů protesty. Kritizovala i to, že tehdejší premiér Vučić dostal v předvolební kampani velký prostor v hlavní veřejnoprávní televizi i v komerčních televizních stanicích.