EU zavedla sankce proti členům ruské GRU kvůli útoku na Skripala

Komentář Libora Dvořáka z ČRo (zdroj: ČT24)

Evropská unie uvalila sankce na šéfa ruské vojenské rozvědky GRU, jeho zástupce a dva důstojníky. Reagovala na loňský útok v britském Salisbury, kde byl nervovou látkou novičok otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nové restrikce už dříve odsoudil.

Brusel trestá osoby, jež jsou podle něj odpovědné za držení, přepravu a použití jedovaté nervové látky loni v březnu v britském Salisbury. Unie ke zmrazení jejich evropského majetku a k zákazu vstupu do EU poprvé využila nový sankční režim namířený proti používání a šíření chemických zbraní domluvený loni v říjnu.

Stejný mechanismus EU využila také vůči syrskému středisku odpovědnému za vývoj a produkci chemických zbraní a proti pěti syrským činitelům, kteří za práci tohoto střediska přímo odpovídají, uvedla Rada EU na okraj jednání ministrů zahraničí bloku.

Londýn obvinil Moskvu z toho, že se agenti GRU pokusili v Salisbury nervovou látkou zabít bývalého důstojníka GRU a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Konkrétně Britové ukázali na dva Rusy – lékaře GRU Anatolije Čepigu (alias Ruslana Boširova) a plukovníka Alexandra Miškina (alias Alexandra Petrova).

Na oba byl vydán evropský zatykač a britské úřady věří, že mají dost důkazů pro jejich odsouzení. Oba Rusové jsou podezřelí také ze zabití Dawn Sturgessové, která s novičokem náhodou přišla do kontaktu v červenci.

Sankce přivítal Hunt i Petříček

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt krok EU uvítal. „(Premiérka) Theresa Mayová řekla, že po GRU půjdeme, abychom zastavili jejich škodlivé aktivity. Použití novičoku v Salisbury byla neuvěřitelně nebezpečná věc,“ upozornil. Rozhodnutí podle něj ukazuje, že také v kontextu brexitu je diplomatická spolupráce Londýna a ostatních zemí Unie velmi těsná. „Sdílíme společné hodnoty a to se brexitem nezmění,“ podotkl ministr.

Jeho český kolega Tomáš Petříček připomněl, že sankce se dotkly osob, které jsou odpovědné za operace GRU či se přímo podílely na dění v Salisbury. „Česká republika to vítá,“ uvedl. Česko se podílí na práci mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), a proto je pro Prahu důležitý nový systém sankcí související právě s těmito zbraněmi.

Důkazy chybí, ohradila se Moskva

Kreml nové sankce kritizuje. Dmitrij Peskov už dříve zdůraznil, že Rusové jsou obviňováni, aniž by existovaly důkazy. Odmítavé stanovisko Kreml potvrdil i v pondělním protestu proti rozšíření sankcí. 

Peskov rozhodnutí EU označil za neopodstatněné. „Stále jsme (o vině Ruska) neviděli žádné důkazy,“ řekl mluvčí s tím, že fotografie dvou údajných ruských atentátníků zveřejněná v Británii přímým důkazem není.

Zmínění dva agenti tvrdí, že v Salisbury byli jako turisté, kteří se do města přijeli podívat na katedrálu.

Útok armádním jedem novičokem oba Skripalovi přežili, i když původní očekávání bylo spíš pesimistické. Patnáct operativců ruské GRU čelí od prosince také americkým sankcím. Krok je podle prohlášení ministerstva financí USA reakcí na vměšování ruské tajné služby do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a na hackerský útok proti centrále Světové antidopingové agentury (WADA) z téhož roku.

Rusko v současné době čelí západním sankcím kvůli anexi ukrajinského Krymu a podpoře separatistů na východě Ukrajiny. Restrikce jsou pravidelně prodlužovány, protože Moskva dle Západu neplní mírové dohody z Minsku.

EU také rozšířila sankce kvůli Sýrii

Syrské Středisko vědeckého studia a výzkumu (SSRC) už figuruje na starším sankčním seznamu v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii. Na něj v pondělí EU dopsala dalších jedenáct „prominentních podnikatelů“ a pět právnických subjektů, v souvislosti se syrskou občanskou válkou se tak sankce týkají 270 osob a 72 právnických subjektů.

Unie také na Sýrii už dříve uvalila ropné embargo, platí omezení investic a zákaz exportu zboží a technologií, které mohou sloužit k represím či odposlouchávání, zmrazena jsou evropská aktiva syrské centrální banky. Unie začala sankce uplatňovat už v roce 2011, obnovovány jsou každoročně.