V Gdaňsku zadrželi muže, který údajně hrozil atentátem na Tuska

Policie dopadla v Gdaňsku muže, kterého podezřívá, že po telefonu hrozil atentátem na šéfa Evropské rady a polského expremiéra Donalda Tuska. Uvedla to polská agentura PAP. Výzvy k vraždám politiků narušují pietní atmosféru po násilné smrti oblíbeného starosty Gdaňsku Pawla Adamowicze, jehož pohřeb se má konat v sobotu.

Osmačtyřicetiletého občana Gdaňsku zadržela policie v jeho bytě a zabavila dva mobilní telefony, které údajně používal k hrozbám. Muž volal na bezpečnostní číslo 112 a policie má k dispozici nahrávku hovoru.

Zatčených je víc

Policie také ihned podnikla kroky na ochranu Donalda Tuska, jenž se nacházel v blízkých Sopotech. Už v pondělí zadržela tři muže, kteří na internetu po útoku na Adamowicze vyzývali k dalším vraždám.

V Olsztyně na severovýchodě země policisté v úterý zadrželi dalšího muže, který na internetovém portálu místních novin napsal, že dalším po Adamowiczovi bude olsztynský starosta.

Ministr vnitra Joachim Brudziński nabádá lidi, aby si uvědomovali svoji odpovědnost za slova a aby používali rozum.

Někteří Poláci připisují odpovědnost za současnou nenávistnou atmosféru vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS), jejíž politici často používají ke kritice svých oponentů tvrdá slova, upozorňuje agentura AP.

Adamowicze v neděli pobodal muž, kterého média identifikovala jako Stefana W. K vraždě se zatím nepřiznal a hovořil především o svém pět a půl roku trvajícím pobytu ve vězení, k němuž byl odsouzen za bankovní loupeže.

Svůj trest označil za křivdu, kterou dává za vinu tehdejším vládnoucím politikům. Po útoku slovně napadl v současnosti opoziční stranu Občanská platforma, mezi jejíž členy patřili také Tusk a Adamowicz.