Krym pět let po anexi. Zklamání, ale referendum by skončilo stejně

Události: Skoro pět let po anexi by referendum na Krymu skončilo stejně (zdroj: ČT24)

Ruská armáda posiluje své letectvo na Krymu, několik jejích stíhacích letounů přistálo o víkendu na základně Belbek na anektované části poloostrova. Zároveň v oblasti vojensky posiluje i Ukrajina. Mezi oběma zeměmi se kvůli sporu o Krym v posledních týdnech stupňuje napětí – třebaže místní Rusové by se zřejmě znovu vyslovili pro nadvládu Moskvy, stejně jako na jaře 2014.

„Loď je vybavena moderním navigačním systémem, dělostřeleckými a dalšími speciálními zbraněmi, které mohou splnit úkoly v Černém, Azovském i Středozemním moři,“ řekl admirál ruského vojenského námořnictva Sergej Lipilin o jednom z plavidel, které kotví u Krymu.

Po listopadovém incidentu v Kerčském průlivu, kde Rusko zadrželo 24 ukrajinských námořníků a tři vojenské lodě, je eskalace napětí mezi Moskvou a Kyjevem častým tématem zpráv místních médií.

„Krym nejspíš nebude cílem útoku. Je tu umístěno takové množství zbraní a vojenské síly, které předčí celou ukrajinskou armádu. Spíše se stane základnou v konfliktu, pokud k němu dojde,“ komentoval politolog Vladimír Džaralla.

(Polo) ostrov Krym (zdroj: ČT24)

Krym už je skoro odříznutý od systémů Ukrajiny

Po anexi Krymu v roce 2014 do tamních úřadů nastoupili hlavně úředníci z ruských regionů, obsadili důležitá místa ve státní správě. Letos v květnu Rusko otevřelo most na Krym. Ten se tak po téměř pěti letech od vpádu ruských vojáků stal skoro zcela odříznutý od energetických a dopravních systémů Ukrajiny.

Zatímco Moskva mluví o definitivním spojení Krymu s Ruskem, Kyjev považuje stavbu na okupovaném území za nelegální politický projekt a za narušení mezinárodního práva.

Krym navštívilo i více ruských turistů, ale očekávání byla vyšší. Nicméně místní si pochvalují lepší zásobování. „Hodně ovoce se dováží z pevniny a není tak drahé jako místní, toho jsem si všimnul i u zeleniny, objevilo se i více masa,“ popsal poměry obyvatel Kerče Nikolaj.

Platy i důchody jsou sice vyšší než na Ukrajině, přesto ale lidé doufali, že budou mít více peněz. Někteří experti mluví o přehnaných očekáváních, proto mohou být dnes někteří rozčarovaní.

„To ale není pocit, kvůli kterému by se Krym měl vrátit na Ukrajinu. Více než osmdesát procent lidí na Krymu by hlasovalo stejně jako 16. března v roce 2014,“ konstatoval politolog Společenského institutu Alexandr Formančuk.

Na poloostrově jsou dokonce ruské symboly vidět častěji než kdekoliv jinde v Rusku, na rozdíl od náměstí ukrajinských měst tomu v Kerči stále vévodí pomník bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina.