Separatisté protestovali proti zasedání španělské vlády v Barceloně

V Katalánsku se od rána konaly demonstrace umírněných separatistů i protesty radikálních zastánců nezávislosti tohoto autonomního regionu. Při střetech policie s radikály v Barceloně bylo zatčeno 13 lidí, 51 lidí včetně tří desítek policistů utrpělo zranění. Demonstrace u příležitosti výjezdního zasedání španělské vlády v Barceloně se konaly i jinde v Katalánsku, například v Gironě, a na řadě míst radikálové blokovali silnice.

Už časně ráno začaly blokády silnic, organizované radikálními separatisty z takzvaných Výborů pro obranu republiky (CDR) na řadě míst Katalánska, včetně klíčové přímořské dálnice AP-7. Někde účastníci uposlechli výzvy místní policie a silnice přestali blokovat, to se podařilo například po čtyřech hodinách na dálnici A2 u Girony. Někde ale v blokádách hořely i pneumatiky.

Napjatá byla situace na jednom místě v centru Barcelony, kde zasáhla místní policie proti skupině radikálů, kteří převraceli kontejnery na odpadky a policejní zátarasy a házeli na policisty i kamení. Zátarasy byly postaveny v ulicích vedoucích k místu zasedání španělské vlády v budově bývalé burzy, kde teď sídlí barcelonská obchodní komora.

I na jiných místech maskovaní demonstranti házeli na policisty kamení, lahve, dělobuchy a další předměty a skandovali při tom heslo „Nezávislost!“. Na pořádek v ulicích dohlíželo celkem asi 9000 příslušníků bezpečnostních složek.

Nedaleko místa jednání vlády v Barceloně se konala také poklidná demonstrace několika tisíc lidí, kteří s katalánskými vlajkami demonstrovali mimo jiné za propuštění katalánských politiků uvězněných za předchozí pravicové španělské vlády kvůli separatistickým snahám.

Manifestace se konaly i během odpoledne a večera, kdy ulicemi v centru města poklidně pochodovaly tisíce lidí.

Události: Zasedání vlády v Barceloně zvedlo vlnu bouře (zdroj: ČT24)

Na pátek připadá také první výročí předčasných regionálních voleb v Katalánsku, které vyhlásila předchozí španělská vláda, když se souhlasem Senátu dočasně převzala přímou správu regionu kvůli separatistickým snahám tehdejší katalánské vlády. Tu Madrid sesadil a španělská prokuratura ji obžalovala ze vzpoury. I po těchto volbách však letos sestavili vládu v Katalánsku separatisté.

Zasedání španělské vlády v Barceloně je druhým výjezdním zasedáním kabinetu socialisty Pedra Sáncheze, který je premiérem od letošního června. V říjnu zasedala vláda v andaluské Seville.

Spolupracovnice ČT Zlochová ke katalánským protestům (zdroj: ČT24)

Minimální mzda bude 23 400 korun

Vláda mimo jiné schválila zvýšení minimální mzdy ve Španělsku na 900 eur (asi 23 400 korun) měsíčně, zvýšení platů pro státní zaměstnance či investice do katalánské infrastruktury.

Kabinet se rovněž dohodl na změně trestního zákona tak, aby všechny trestné činy sexuálního zneužití byly považovány za násilné trestné činy. Tato změna reaguje na nedávné protesty proti verdiktu nad skupinou mladíků, kteří v Pamploně v roce 2016 hromadně znásilnili osmnáctiletou dívku a letos dostali nižší trest proto, že se podle soudu při tom nedopustili násilí.

Španělská vláda také schválila změnu názvu barcelonského letiště El Prat na Letiště Josepa Tarradellase, na počest bojovníka za katalánskou autonomii v minulém století.

Devět katalánských separatistů zůstává za mřížemi

V Katalánsku proběhlo loni v říjnu sporné referendum, po němž vyhlásila separatistická vláda nezávislost. Španělský ústavní soud označil referendum za nelegální a Madrid se následně ujal přímé správy nad regionem.

Tehdejší vůdce Katalánska Carles Puigdemont spolu s dalšími separatisty uprchl do zahraničí. Evropské zatykače sice Španělsko stáhlo, stále jim ale hrozí zatčení, pokud se někdy do země vrátí.

Devět bývalých katalánských politiků navíc zůstává ve španělském vězení. Čelí obvinění ze vzpoury a dalších věcí, za něž jim hrozí mnoho let za mřížemi.