Po sedmi měsících oficiálně skončila přímá správa Madridu nad Katalánskem

V Katalánsku po sedmi měsících končí přímá správa Madridu. V oficiálním věstníku vyšel jmenovací dekret, který ve čtvrtek potvrdila španělská vláda. Katalánští ministři se tak mohou ujmout svých úřadů. Podle agentury Europa Press by se měl ceremoniál převzetí funkcí konat v sobotu. Přímou správu Madrid nad autonomním regionem zavedl vloni koncem října kvůli snahám katalánské vlády o odtržení od Španělska.

Nový katalánský premiér Quim Torra, který patří k separatistům, složil přísahu už 17. května a pár dní nato jmenoval svůj kabinet. Jeho činnost ale Madrid okamžitě zablokoval, protože mezi 13 ministry byli čtyři muži, které španělská prokuratura viní ze vzpoury. Té se podle vyšetřovatelů dopustili jako členové bývalé separatistické vlády, když se snažili o odtržení od Španělska.

Torra nakonec čtyři kontroverzní kandidáty, jimiž byli Jordi Turrul, Josep Rull, Toni Comín a Lluís Puig, vyměnil. Turull a Rull jsou aktuálně ve vazbě, Comín a Puig v Bruselu, kam vloni utekli. Madrid žádá jejich vydání, což minulý měsíc soud v Bruselu zamítl.

Uspěl až čtvrtý kandidát Torra

Madrid převzal přímou správu Katalánska se souhlasem horní komory španělského parlamentu. Poté španělská vláda vyhlásila v Katalánsku volby do regionálního parlamentu, v němž opět získaly většinu separatistické strany. Těm trvalo několik měsíců, než navrhly kandidáta na katalánského premiéra, který mohl být zvolen.

Torra byl prvním kandidátem, jehož španělská prokuratura neviní ze vzpoury. Předchozí tři, expremiér Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull, jsou trestně stíhaní a nemohli se osobně zúčastnit hlasování katalánských poslanců o své kandidatuře.

Torra, který v úřadu vystřídal expremiéra Puigdemonta, už dal několikrát najevo, že hodlá pokračovat ve snaze o samostatné Katalánsko. „Hájím to, pro co se vyslovili lidé v referendu 1. října,“ prohlásil. Připustil ale, že velká část Katalánců odtržení od Španělska nechce. V referendu hlasovala většina pro nezávislost, účast ale byla nízká, protože Madrid plebiscitu bránil s tím, že je neústavní.

Situace se změnila i v Madridu, kde končí premiér Mariano Rajoy. Ten odmítal jakýkoli dialog s katalánskou separatistickou vládou, byť i jen o posílení autonomie Katalánska. Novým španělským premiérem se zřejmě stane šéf socialistů Pedro Sánchez, jehož strana sice vloni podpořila přímou správu nad Katalánskem, Kataláncům ale slibuje dialog.

Němečtí státní zástupci chtějí Puigdemonta vydat

O vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska požádali vrchní zemský soud ve Šlesvicku-Holštýnsku němečtí státní zástupci. Soud v severoněmeckém městě sice už jednou vydání Puigdemonta kvůli obžalobě ze vzpoury odmítl, státní zastupitelství se ale i na základě nových důkazů ze Španělska domnívá, že žádost je podložená.

Informace španělských úřadů podle státních zástupců dokládají rozsah výtržností během loňského referenda o nezávislosti Katalánska. Zodpovědnost za ně podle státních zástupců nese i Puigdemont. Právě násilnosti jsou předpokladem toho, aby mohl být Puigdemont kvůli trestnému činu vzpoury vydán.

Další trestný čin, který ještě musí justice posoudit, se týká zpronevěry veřejných financí použitých na referendum o nezávislosti. V neposlední řadě pak soud musí rozhodnout o nové žádosti na vzetí pětapadesátiletého politika do vazby. Zatím je Puigdemont na svobodě, nesmí ale opustit Německo. Katalánský politik veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že jsou politicky motivovaná.