Boj o žluté stužky v Katalánsku. Odpůrci separatistů povolali uklízecí čety

Ze sporu o nezávislost Katalánska se stává válka barev. V regionu roste napětí kvůli žlutým stužkám přivázaným na plotech, zábradlích a lampách. Žluté dřevěné kříže se objevily i na místních plážích. Vyjádřit mají podporu politikům vězněným za pokus o odtržení od Španělska. Odpůrci separatistů se vytrvale snaží stužky likvidovat, separatisté je ale vážou znovu. Kvůli tomu už došlo i na potyčky.

Žluté igelitové stužky odklízejí samozvané úklidové čety odpůrců vězněných katalánských separatistů. Ty čeká na podzim proces. „V první řadě je nepovažujeme za politické vězně. Jsou to uvěznění pučisté. Pokusili se o převrat v Katalánsku. A od toho dne je zdejší společnost rozdělená,“ je přesvědčen mluvčí „Brigády uklízečů“ José Casado.

Odpůrci včetně politiků z vládní strany Ciudadanos tvrdí, že separatisté obsazují veřejný prostor, který by měl patřit všem bez rozdílu. „Dnes jsme očistili ulice od separatistické propagandy, která nereprezentuje polovinu ani většinu Katalánců,“ upozornil Casado.

Horizont ČT24: V Katalánsku se rozhořel boj o žluté stužky (zdroj: ČT24)

Separatisté ale stužky rychle vážou znovu a v poslední době i malují. „Jsme Katalánci, cítíme se tak, máme svou kulturu, svůj jazyk a své tradice. A z mého pohledu jsme celé roky vystaveni útlaku,“ uvedla zastánkyně katalánské nezávislosti Sandra Lanuzaová.

Došlo už i na potyčky. Nejhorší incident se stal 16. srpna v městečku Arenys de Mar, kde muž napadl nožem osobu, která mu vytýkala, že odstraňuje žluté stužky. Týden na to na náměstí ve městě Vic najel muž autem do žlutých dřevěných křížů, které tam instalovali aktivisté bojující za propuštění katalánských politiků. V Barceloně zase muž rozbil nos ženě, která se snažila odstranit žluté stužky v parku Ciutadella, v němž se nachází regionální parlament.

Mediální kauzou se stalo 17. srpna dočasné zadržení čtrnácti lidí katalánskými policisty v Tarragoně, kde tato skupina odstraňovala systematicky v několika obcích žluté symboly. Jeden ze skupiny byl navíc španělský policista.

Podle generální prokurátorky jsou obě skupiny v právu

Unionisté se s odstraňováním stužek cítí v právu. Žluté stužky jsou podle nich jen nátlakem menšiny. „Pokud občané chtějí stužky odstraňovat, v zásadě je to jejich právo. Musí to ale probíhat bez násilí, obtěžování a urážek. Civilizovaně. To ale uklízeči nedodržují,“ tvrdí barcelonská radní za separatistickou stranu Trini Capdevilová.

Španělská generální prokurátorka María José Segarraová prohlásila, že není trestné žluté stužky umisťovat ani je odstraňovat. Také katalánský nejvyšší soud podle deníku La Vanguardia koncem července odmítl zakázat žluté stužky na veřejných budovách.

Do akce se již zapojila policie, která skupiny uklízečů kontroluje. Kritiku odmítá s tím, že se maskovaní lidé po nocích potulují ulicemi s noži, kterými stužky odřezávají.

Katalánský premiér Quim Torra v úterý v Barceloně zahájil novou kampaň za nezávislost regionu a vyzval své stoupence k masivní účasti na nadcházejících veřejných mítincích. Katalánsko je na křižovatce ve svém úsilí o nezávislost, prohlásil Torra.

Sám je připraven k jednáním s centrální vládou o budoucnosti regionu a vyzval Madrid, aby souhlasil s uspořádáním katalánského referenda o nezávislosti.

Katalánský premiér Quim Torra
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

Nynější španělský premiér Pedro Sánchez, jehož středolevá vláda je u moci od června, zaujímá vůči Katalánsku méně konfrontační styl než předchozí vláda konzervativce Mariana Rajoye. Sánchezovu nabídku na pouhé posílení autonomie Katalánska však katalánští separatističtí vůdci odmítají.