Severoirští unionisté ukázali Mayové svaly, když nehlasovali pro rozpočet. Dohoda o brexitu je podle nich zničující

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která toleruje současnou menšinovou britskou vládu konzervativců, vyzvala, aby premiérka Theresa Mayová splnila svou část ujednání v otázce brexitu. Podle britských médií bylo varovným signálem to, že unionisté nepodpořili v parlamentu návrhy k rozpočtu. Unionistům se nelíbí, že by po brexitu mohla pro Severní Irsko platit jiná pravidla než pro zbytek Spojeného království.

Kolem brexitu se nevyhnutelně točila i první schůzi britské vlády v obměněném složení. Ministra pro brexit Dominica Raaba a ministryni práce Esther McVeyovou nahradili Stephen Barclay a Amber Ruddová. Raab a McVeyová skončili na protest proti předběžnému textu dohody o vystoupení země z Evropské unie.

Mluvčí premiérky Theresy Mayové uvedl, že diskuse kabinetu o otázkách brexitu byla v úterý konstruktivní a celá vláda podle něj v této věci podporuje ministerskou předsedkyni.

Zpravodajství BBC označilo za nejzajímavější zjištění, že ministři hovořili také o alternativách k celní unii, které by rovněž zamezily hraničním kontrolám mezi Irskem a Severním Irskem. Na scénu se tak podle všeho vrací návrh známý pod zkratkou „max fac“ (maximum facilitation, v překladu maximální usnadnění). Toto řešení počítá s využitím nejmodernějších technologií k zachování hladkého hraničního režimu.

Podle BBC má tato cesta podporu vícero členů vlády. „Ale ty technologie ještě neexistují a úřad premiérky neprozrazuje, jak intenzivně se pracuje na jejich vývoji, takže to vše spoléhá na to, že neznámí vědátoři vymyslí nespecifikovaná zařízení,“ podotkl reportér webu The Telegraph Gordon Raynor.

Výstraha od strany tolerující menšinový kabinet

Irská hranice zůstává jedním z kontroverzních bodů. Severoirští unionisté teď také Mayovou vyzvali, aby dodržela „svou část obchodu“. Varování přišlo poté, co deset severoirských unionistů v britském parlamentu v pondělí při hlasování odmítlo podpořit vládní návrhy týkající se rozpočtu. V jednom případě dokonce hlasovali pro návrh opozičních labouristů.

Politická zpravodajka BBC Laura Kuenessbergová s odkazem na zdroj z unionistické strany uvedla, že tento krok byl úmyslným poselstvím Mayové a měl vyslat signál, že bude-li premiérka trvat na brexitové dohodě v její současné podobě, bude to mít v Dolní sněmovně následky. Unionistům se nelíbí, že by po brexitu mohla pro Severní Irsko platit jiná pravidla než pro zbytek Spojeného království.

Také mluvčí Demokratické unionistické strany pro brexit Sammy Wilson uvedl, že chování při pondělním hlasování bylo „politickým poselstvím“. Podle něj chce nicméně strana dál s Mayovou spolupracovat a dosáhnout změn ve „zničující dohodě“ o brexitu. 

Premiérka se s žádostí o podporu pro dohodu připravenou britskými a unijními vyjednavači obrátila přímo na obyvatele Severního Irska. V textu zveřejněném v listu Belfast Telegraph napsala, že dohoda zajistí Severnímu Irsku „fantastické postavení“. „Tato dohoda zajistí Severnímu Irsku zářnou budoucnost. Stane se bránou, jak pro trh EU, tak pro trh zbytku Spojeného království,“ uvedla. 

Navzdory postoji severoirských unionistů je britský ministr spravedlnosti David Gauke přesvědčený, že Mayová může uspět a získat v prosinci v parlamentu podporu pro svou dohodu o odchodu Británie z EU. Před úterním zasedáním kabinetu řekl, že mnoho poslanců si brzy uvědomí, že „nejlepším způsobem, jak jít vpřed… je uskutečnit to, co premiérka vyjednala“.

Podle labouristů je ještě čas vrátit se k jednání

Pochopení opozice ale nemá. Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn prohlásil, že návrh dohody o odchodu Británie z Evropské unie je nepřijatelný, britská vláda by to měla uznat a znovu otevřít vyjednávání. „Stále na to je čas,“ poznamenal Corbyn o obnovení vyjednávání v momentě, kdy do plánovaného odchodu Británie z Unie zbývá 130 dní. „Mimochodem, když EU říká, že už není čas, EU má bohatou historii vyjednávání na poslední chvíli. I Lisabonská smlouva (o reformě institucí EU) byla několikrát dodatečně projednávána,“ upozornil.

Corbyn zopakoval, že poslanci jeho strany návrh „rozvodové smlouvy“ schválený kabinetem Mayové nepodpoří. Zároveň prý labouristé udělají vše pro to, aby nedošlo na „pohromu“ v podobě brexitu bez dohody. Toto vyústění ale podle Corbyna není realistické. „Kdyby vláda byla přesvědčena, že odchod bez dohody je skutečnou možností, brala by vážně přípravy, ale to nedělala,“ řekl.

Jeremy Corbyn
Zdroj: Phil Noble/Reuters

Vůdce opozice následně nastínil, jak by si odchod z EU představovala jeho strana, která přitom stejně jako vládní konzervativci není v pohledu na brexit jednotná. Labouristé prý žádají novou a trvalou celní unii s EU s možností Londýna promlouvat do uzavírání budoucích obchodních dohod, „silný vztah na bázi jednotného trhu“ a také dohodu, která zaručí, že Británie nebude zaostávat v zajišťování práv zaměstnanců a v ochraně spotřebitelů či životního prostředí.

Kritici labouristických návrhů je ale označují za vágní a nesplnitelné. Corbyn také nevysvětlil, jak by jeho strana zabránila odchodu z EU bez dohody, kdyby současný plán neprošel parlamentem a poslanci by nepodpořili ani jakýkoli jiný návrh. Opoziční lídr pouze zopakoval, že labouristé by v takovém případě požadovali předčasné volby. Pokud by nebyly vypsány, budou prý na stole všechny možnosti včetně „nějaké podoby lidového hlasování“. Premiérka Mayová ale předčasné volby i nové referendum odmítá.

Přijetí dohody ze strany EU může zkomplikovat Francie nebo Španělsko

Připravený text by po britské vládě měli v neděli schválit také prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie na mimořádném summitu v Bruselu, ale některé evropské země chtějí ještě dosáhnout změn, například Francouzi či Španělé. Další evropské státy včetně Německa jakékoli zásahy do vyjednaného textu odmítají.

Španělský premiér Pedro Sánchez teď upozornil, že pokud nebude v připraveném textu současná pasáž o Gibraltaru změněna, bude Madrid hlasovat v neděli proti dohodě. Španělsko usiluje o to, aby otázka Gibraltaru, o který vede s Británií dlouhodobý spor, byla považována za dvoustrannou záležitost těchto dvou zemí.

Budoucnost dohody o brexitu je nejasná i kvůli stanovisku Španělska (zdroj: ČT24)

Na nedělní summit podle diplomatických informací pravděpodobně dorazí do Bruselu také britská premiérka. Ještě ve středu večer však Mayová zamíří za předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Smyslem je příprava nedělní Evropské rady a zajistit, že budeme v situaci, kdy bude možné podpořit návrh dohody o (britském) odchodu a potvrdit politickou deklaraci o rámci budoucích vzájemných vztahů,“ uvedl mluvčí unijní exekutivy.

Kromě politických jednání je ale ve hře i soudní pohled na věc. Ještě na konci listopadu by se totiž měl brexitem zabývat Soudní dvůr Evropské unie. O posouzení brexitového procesu tam usiluje skupina skotských zákonodárců, kteří s vystoupením Británie z EU nesouhlasí. Skotský soud v září rozhodl, že se mohou obrátit na evropský soud, ačkoli britská vláda tento postup neschvaluje. Evropský soud bude o této otázce rozhodovat ve zrychleném řízení.

Verdikt evropského soudu může být významný, protože britská vláda dosud tvrdila, že neexistuje možnost, jak vzít zpět aktivaci článku 50, která proces brexitu loni spustila, uvedl deník The Financial Times. Britský nejvyšší soud přitom nyní zamítl návrh vlády Theresy Mayové, která žádala, aby Soudní dvůr Evropské unie toto řízení ukončil.