Mayové podle médií hrozí hlasování o nedůvěře. Premiérka mezitím vybrala nové ministry

Konzervativci v britském parlamentu shromáždili dostatek podpisů, aby mohli vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu premiérky Theresy Mayové. Tvrdí to portál BrexitCentral, který se odvolává na nejmenovaný zdroj. Stejnou informaci získala také televize SkyNews. Podle The Telegraph chtějí nespokojenci z řad konzervativců hlasovat o Mayové v úterý. Mayová v pátek návrh dohody o brexitu, který na britské politické scéně rozpoutal rozbroje, ještě v přímé konfrontaci se zástupci veřejnosti hájila. Ministry pro brexit a práce, kteří ve čtvrtek kvůli návrhu rezignovali, nahradí Stephen Barclay a Amber Ruddová.

Mayová není předsedkyní Konzervativní strany, předsedou je Brandon Lewis, poslanci strany jí ale mohou vyjádřit nedůvěru jako lídrovi. To by znamenalo, že by Mayová musela odejít z křesla předsedkyně vlády. Hlasování o nedůvěře se podle stranických pravidel musí uskutečnit v případě, že o to požádá 15 procent konzervativních poslanců. V současnosti by jich tak muselo dopis předsedovi příslušného výboru poslat 48, což se podle BrexitCentral stalo.

Za snahou vyvolat hlasování o nedůvěře stojí vlivný člen Konzervativní strany a zastánce tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg. Nespokojenci s Mayovou musejí pro její sesazení získat podporu většiny z aktuálních 315 konzervativních poslanců.

Pokud Mayová případné hlasování ustojí, bude to podle analytiků znamenat posílení její pozice. Na základě pravidel nebudou moci konzervativci v příštích 12 měsících zpochybnit její důvěru. Podle bývalého předsedy konzervativců Granta Shappse je hlasování o nedůvěře špatně načasované. Pokud proběhne, Mayová ho vyhraje, myslí si.

Noví ministři: Barclay a Ruddová

Už ve čtvrtek pozicí Mayové zahýbalo, když ji opustili dva ministři – britský ministr pro brexit Dominic Raab a po něm také ministryně práce Esther McVeyová.

Mluvčí vlády v pátek odpoledne oznámil, že nástupcem Raaba bude Stephen Barclay, který dosud zastával post náměstka na ministerstvu zdravotnictví. Oproti Raabovi ale bude mít jiné úkoly a věnovat by se měl spíše domácí přípravě na brexit, dodal mluvčí. Novou ministryní práce se stane někdejší šéfka resortu vnitra Amber Ruddová. 

Spekulovalo se i o odchodu ministra životního prostředí a dlouhodobého podporovatele brexitu Michaela Govea. Ten ale ve vládě podle médií zůstane.

Tim Shippman z listu The Sunday Times pak s odkazem na „velmi dobrý zdroj“ uvedl, že v kabinetu zůstanou také euroskeptičtí členové Liam Fox (ministr pro mezinárodní obchod), Cris Grayling (ministr dopravy), Penny Mordauntová (ministryně pro mezinárodní rozvoj) a Andrea Leadsomová (vůdkyně Dolní sněmovny).

Mayová: Dosáhli jsme nejlepší možné dohody s Bruselem

Poté, co Mayová ve čtvrtek tři hodiny odrážela kritiku poslanců v britském parlamentu, v pátek hájila návrh dohody o brexitu ještě v přímé konfrontaci se zástupci veřejnosti. Ve vysílání rozhlasové stanice LBC zopakovala, že předložený dokument považuje za nejlepší možnou dohodu s Bruselem. Dodala, že v dohodě je ještě několik věcí, které je potřeba dotáhnout, konkrétnější však nebyla.

Místy se při svých vyjádřeních zadrhávala a ne vždy odpovídala přímo na položené otázky. Často se vracela k osvědčeným výrokům ze svých dřívějších vyjádření. Kromě výzev k rezignaci a přenechání premiérského postu zastánci tvrdšího brexitu se od jedné volající dočkala i slov obdivu. Britka žijící ve Španělsku kritizovala odpůrce návrhu brexitové dohody podpořeného vládou, kteří jen „chtějí stát opodál a křičet“. 

Na otázky ohledně obav, zda Británie prostřednictvím dohody připravené britskými a unijními vyjednavači nezůstane navždy „uzamčena“ v těsném svazku s Evropskou unií, Mayová reagovala tvrzením, že budoucí vztah obou celků se teprve bude dojednávat.

Znění návrhu bylo podle ní vytvářeno tak, aby zajistilo konec společné politiky od 1. ledna 2021, kdy by mohlo skončit přechodné období. Během něj už Británie nebude součástí unijních institucí, společná pravidla však na jejím území stále budou platit. Mayová také zdůraznila, že i v případě uplatnění kontroverzní severoirské pojistky by se na Británii nevztahoval evropský režim volného pohybu osob.

„Nebudeme přikováni (k EU), bereme si zpět kontrolu nad svými zákony, hranicemi, opouštíme jednotný trh a ukončujeme volný pohyb,“ prohlásila Mayová. „Tohle jsou věci, které britský lid nejvíce trápí,“ dodala.

Předsedkyně vlády vyjádřila naději, že po předložení finální dohody britskému parlamentu se jí podaří získat podporu co nejvíce poslanců, nehledě na jejich politickou příslušnost. „Chci všem členům parlamentu vzkázat, že tohle je pro Británii nejlepší dohoda,“ řekla.

Zároveň popřela, že by absolvovala napjatou schůzku s vedením Severoirské unionistické strany (DUP), která v parlamentu podporuje její menšinovou vládu. Mayová tak reagovala na otázku ohledně spekulací, že DUP si přeje změnu v čele konzervativců a hrozí ukončením spolupráce s nynějším kabinetem.

Britský exministr pro brexit Davis kritizuje brexitovou dohodu

Jako příšerný označil návrh rozlukové dohody mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím někdejší britský ministr pro brexit David Davis. „Je to příšerná dohoda,“ řekl Davis a dodal, že je velmi výhodná pro EU. „Tohle nesplňuje požadavky lidí, pro tohle nehlasovali, nesplňuje to ani podmínky manifestu konzervativců,“ prohlásil. Někdejší ministr odmítl premiérku kritizovat, uvedl ale, že nesouhlasí s jejím tvrzením, že na výběr jsou jen její dohoda, nebo žádná dohoda.

Uvedl, že předpokládá, že Dolní sněmovna návrh dohody odmítne, takže vláda bude muset předložit jiné řešení. „Chceme dohodu, která nám vrátí zpět kontrolu nad naší zemí, což tato nehoda neumožní,“ dodal.