Experti OSN na protest opustili Maďarsko. Nesměli do tranzitních zón za migranty

Maďarsko neumožnilo expertům OSN na lidská práva navštívit zóny u hranic se Srbskem, kde zadržuje žadatele o azyl. Informovala o tom agentura AFP. Tým zemi na protest proti postupu Budapešti předčasně opustil. Maďarská vláda odmítá, že by migranti v tranzitních zónách byli zbaveni svobody.

V dokumentu se uvádí, že přerušení pobytu v Maďarsku je formou protestu proti tomu, že maďarské úřady týmu OSN nedovolily navštívit takzvané tranzitní zóny u hraničních přechodů Röszke a Tompa. Tam jsou podle vyjádření expertní skupiny „migranti a žadatelé o azyl, včetně dětí, zbaveni svobody“.

Delegaci nezávislých odborníků OSN pozvala Budapešť. Povolení ke vstupu do tranzitních zón ale odborníci nedostali.

„Úřady nebyly informovány o tom, že se pracovní skupina na tato dvě místa vydá. Nicméně byly plně informovány – a to různými způsoby před návštěvou i během ní – o tom, že pracovní skupina je považuje za místa, kde jsou lidé zbaveni svobody,“ sdělil agentuře jeden z expertů Roland Adjovi.

Podle něj je běžnou praxí některá místa navštěvovat bez předchozího ohlášení – v zájmu co nejvěrohodnějšího zjištění situace. Podle pracovní skupiny mandát návštěv nezávislých odborníků jmenovaných Radou OSN pro lidská práva předpokládá, že vlády zaručí „svobodné zkoumání, zejména pokud jde o důvěrné kontakty, tedy bez dohlížení, s osobami zbavenými svobody“.

Budapešť kritizují za tvrdý přístup k migrantům OSN i EU

Maďarsko v rámci opatření proti masové nelegální migraci postavilo v roce 2015 na svých hranicích se Srbskem a Chorvatskem plot s ostnatým drátem, což opakovaně kritizoval mimo jiné i Brusel. Následně pak zřídilo obě „tranzitní zóny“, kde musejí žadatelé o azyl čekat, než bude ukončeno vyřizování jejich žádosti. Jedině v těchto dvou zařízeních je přitom mohou podávat.

Budapešť s obviněním, že tam jsou migranti zbaveni svobody, nesouhlasí. Zatímco do Maďarska jsou pro ně dveře zavřené, do Srbska se mohou kdykoli volně vrátit.

Experti OSN doufají, že maďarská vláda přistoupí na konstruktivní dialog, aby se mohli v blízké budoucnosti do země vrátit. Maďarsko má napjaté vztahy s orgány OSN už řadu let. V září maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto obvinil v Radě OSN pro lidská práva činitele organizace z šíření lží o Maďarsku.

Úřad vysokého komisaře pro lidská práva už dříve obvinil premiéra Viktora Orbána z rasismu. Maďarsko patří mezi země, jež od začátku odmítaly povinné kvóty na uprchlíky.