Rusko uvalilo sankce na ukrajinské politiky a firmy. Týkají se ministra vnitra i syna prezidenta Porošenka

Rusko zavedlo sankce proti 322 ukrajinským představitelům – politikům i podnikatelům – a 68 ukrajinským firmám, kterým zmrazí aktiva v Rusku a zakáže vývoz kapitálu. Příslušné nařízení podepsal předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv. Moskva tvrdí, že jde o odpověď na opatření, která Kyjev podniká proti Rusku. Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin označil sankce za úvodní díl seriálu, kterým se Moskva pokusí ovlivnit volby na Ukrajině v příštím roce.

Ruské sankce se podle agentury Interfax vztahují například na soudce ústavního soudu, ukrajinské poslance nebo vysoce postavené představitele a velké ukrajinské podnikatele.

Na černou listinu byli zařazeni například bývalí šéfové vlád Arsenij Jaceňuk a Julija Tymošenková, ministr vnitra Arsen Avakov, bývalý vůdce nacionalistické organizace Pravý sektor Dmytro Jaroš, tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov, ukrajinský velvyslanec v USA Valerij Čalyj nebo starší syn prezidenta Petra Porošenka Oleksij, který je poslancem.

Na seznamu jsou dále také šéf civilní kontrarozvědky SBU Vasyl Hrycak, vicepremiérka Ivanna Klympušová-Cincadzeová, podnikatel Viktor Pinčuk, ministr obrany Stepan Poltorak a jeho zástupce Anatolij Petrenko, šéf armádního generálního štábu Viktor Muženko, místopředsedkyně parlamentu Iryna Heraščenková či vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev. 

Ruská vláda si vymínila právo sankce zrušit „v případě, že Ukrajina zruší omezující opatření zavedená proti ruským občanům a firmám“. 

Černá listina může podle Interfaxu řadové Ukrajince překvapit tím, že někteří ukrajinští vůdci a lidé z jejich okolí sice radikálně brojí proti Rusku, ale neštítí se na rusko-ukrajinských vztazích vydělávat.

Ukrajinským politikům zařazení na černou listinu nevadí

Podle ministra zahraničí Pavlo Klimkina jsou sankce úvodním dílem seriálu, kterým se Moskva pokusí ovlivnit prezidentské a parlamentní volby, jež se na Ukrajině mají konat v příštím roce. Další ukrajinští politici dali najevo, že jim zařazení na ruský sankční seznam nevadí, naopak.

„Kremelské sankce mě nevzrušují. Nepodnikám ani tady, ani tam,“ zareagovala expremiérka Tymošenková, která kandiduje na nejvyšší funkci. Zároveň se pozastavila nad tím, že na seznamu se nevyskytly podniky prezidenta Porošenka, jejího politického soupeře.

„Není nás 322, ale miliony Ukrajinců,“ prohlásil ministr vnitra Avakov. „Budeme krotit vzteklého psa Putinova režimu a nakonec určitě vyhrajeme, protože naše věc je správná!“ dodal.

„Ruské sankce nikoho na Ukrajině nezastraší,“ ujistil generální prokurátor Jurij Lucenko, který na černé listině rovněž figuruje. Nepřikládal by tomu žádnou váhu, bere to jen za potvrzení, že je „na správné cestě“. Podle expremiéra Jaceňuka by Kyjev měl Moskvě odpovědět dalšími žalobami u mezinárodních soudů. Gratuluje ale všem, kdo se dostali na „seznam vlastenců“.

Ukrajina v reakci na anexi Krymu v březnu 2014 zavedla protiruské sankce, které podle údajů agentury TASS postihly 1228 právnických a 468 fyzických osob, mezi nimiž byli ruští političtí činitelé, úředníci, podnikatelé, novináři a také vůdci proruských separatistů na východě Ukrajiny. Tyto sankce se postupně rozšiřovaly, naposledy letos v červnu.