Ukrajinská církev míří k nezávislosti. Ruský patriarcha varuje před katastrofálními následky

Konstantinopolský patriarchát pravoslavné církve zrušil tři sta let trvající podřízenost kyjevských prelátů vůči Moskvě. Zároveň sejmul klatbu, kterou moskevský patriarchát vyhlásil na ukrajinskou církev a její představitele. Ukrajinská církev tak má nakročeno k nezávislosti, což rozlítilo Rusko. Kyjev naopak rozhodnutí uvítal.

Kyjevský patriarcha Filaret uvedl, že k získání nezávislosti postačí už jen sjednocení všech tří pravoslavných církví v zemi: ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu, ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu a ukrajinské pravoslavné autokefální církve.

Filaret slíbil, že se tak stane „v nejbližší době“. Výsledkem má být i zvolení společného představitele, kterému Konstantinopol předá i příslušný dokument.

Rusko krok Konstantinopole odsoudilo. „Je to legalizace rozkolu. Konstantinopol svým počínáním překračuje červenou linii a katastrofálně porušuje jednotu světového pravoslaví,“ řekl agentuře TASS mluvčí moskevského patriarchy Kirilla, který stojí v čele ruské pravoslavné církve. Následky této katastrofy budou podle něj nenapravitelné.

Kyjev neskrýval nadšení. „Pán uviděl boj ukrajinského lidu za nezávislost, vyslyšel naše modlitby a ocenil naši námahu,“ prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zdůraznil, že autokefální (nezávislá) ukrajinská církev definitivně rozmetá „imperiální iluze a šovinistické fantazie Moskvy“. Konstantinopolský patriarchát nicméně zdůraznil, že proces udělení autonomie ještě nebyl završen, píše Interfax.

Ukrajinská církev
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Rusko-ukrajinské spory na poli víry

Na Ukrajině působí pravoslavná církev kyjevského patriarchátu, která se po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let oddělila od ukrajinské církve moskevského patriarchátu, již spravuje církevní vrchnost v Moskvě.

Ukrajinská větev ve snaze o úplné osamostatnění vytrvale usilovala o autonomii, dosud ale bezvýsledně. Právo udělovat církevní autonomii, neboli autokefalii, má konstantinopolský patriarcha Bartoloměj sídlící v Istanbulu. Právě on se rozhodl vyjít požadavkům Kyjeva vstříc.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině značný vliv, kyjevský patriarchát s ní tak usilovně soupeří. Zaujímá přitom ostře kritická stanoviska vůči Moskvě. Porošenko letos na jaře přirovnal autonomii pravoslavné církve kyjevského patriarchátu k členství země v NATO a Evropské unii. Obvinil Kreml, že používá církev jako nástroj svého vlivu na Ukrajině.

Konstantinopolský patriarcha není absolutní hlavou pravoslavné církve a v hierarchii nemá postavení srovnatelné s římskokatolickým papežem. Udělování církevní autonomie nicméně v pravomoci má. Ruská církev má v pravoslavném světě mimořádný vliv, protože v Rusku se k pravoslaví hlásí největší počet věřících.