Mayová vtančila před konzervativce. Vyloučila nové referendum o brexitu a připustila odchod z EU bez dohody

Události ČT: Mayová hraje i o vlastní budoucnost (zdroj: ČT24)

V anglickém Birminghamu skončila výroční konference britské Konzervativní strany, jejímž hlavním tématem byl nadcházející odchod země z Evropské unie. Uzavřel ho projev premiérky Theresy Mayové, která na pódium vtančila na melodii písně Dancing Queen od skupiny ABBA. Zopakovala, že současné návrhy EU na podobu brexitu nepřijme a možnost odchodu bez dohody zůstává otevřená. Jasně také odmítla možnost jakéhokoli dalšího referenda. Premiérka na konferenci hrála i o vlastní budoucnost. Podle informací novinářů totiž usiluje část ministrů o její politický konec.

Mayová na začátek projevu připomněla, že politická debata v zemi se mění v nelítostný a neférový boj. Kritizovala projevy nenávisti z extrémní levice i pravice. Zdůraznila důležitost diskuse a vyzvala k respektu k ideovým protivníkům, který je základem britské demokracie.

Poté se opřela do opozičních labouristů za to, že se odklánějí od britských hodnot a ztrácejí důvěru v Británii. „Co se stalo s labouristy, je národní tragédií,“ prohlásila. Kritizovala jejich předsedu Jeremyho Corbyna za to, že zpochybnil informace britských tajných služeb ohledně odpovědnosti Kremlu za otravu Sergeje Skripala a jeho dcery. V radikalizaci opozice vidí šanci pro konzervativce na posílení ve volbách.

„Konzervativci jsou stranou příležitosti,“ zdůraznila s tím, že tato příležitost se týká všech, včetně imigrantů a jejich potomků. Konkrétně zmínila ministra vnitra Sajida Javida, jehož rodiče přišli do Británie z Pákistánu.

Rozděleni v otázce brexitu

Konzervativci stále nenašli shodu v otázce podoby odchodu z EU. Mayová připomněla, že strana byla v pohledu na EU rozdělena vždy. Zdůraznila, že politici musí respektovat výsledky referenda o vystoupení z Unie. Zároveň chce hledat dobré obchodní a bezpečností vztahy se zeměmi EU. „Jsou našimi blízkými přáteli a spojenci a měli bychom zajistit, že to tak zůstane,“ prohlásila.

Vyzvala stranu, aby zaujala pragmatické stanovisko a vykročila ke kompromisu. „Pokud se vydáme různými směry v honbě za perfektním brexitem, riskujeme, že skončíme úplně bez brexitu,“ pohrozila.

Odmítla vyloučit možnost odchodu bez dohody, protože v takovém případě by její vyjednávací pozice byla mnohem horší a musela by přijmout návrhy EU.

„To by v současnosti znamenalo přijmout jednu ze dvou možností. Buď dohodu, která nás ponechává v EU v pozici satelitu, zachovává volný pohyb osob, obrovské roční platby a znemožňuje nám uzavírat obchodní dohody s ostatními zeměmi. Nebo dohodu, která odřezává Severní Irsko, část této země, a ve skutečnosti ji ponechává v celní unii. Ráda bych dnes odsud vyslala jasnou zprávu. Nikdy nepřijmeme ani jednu z těchto možností,“ řekla a vysloužila si dlouhý potlesk.

Mayová trvá na plánu z Chequers

Dříve Mayová přišla s takzvanými návrhy z Chequers, které předpokládají volný obchod s EU pro průmyslové zboží a zemědělské produkty, jinak však počítají s úplným oddělením od Unie. Proti plánu jsou zastánci naprosté odluky od unijních struktur a návrh je problematický i pro Brusel.

Konference měla stranu sjednotit, to se ale podle pozorovatelů nepodařilo, byť si premiérka po loňském nepovedeném proslovu podle některých napravila repitaci. Mayová i její ministr pro brexit Dominic Raab dávali už od zahájení sjezdu v neděli najevo, že od plánu z Chequers neustoupí.

Spolupracovník ČT Ivan Kytka se domnívá, že Mayová „řekla delegátům a britské veřejnosti pouze to, co chtěli slyšet. Když si vezmeme pasáž, která se týkala EU, tak ta je mnohem zajímavější tím, co neřekla a s čím delegáty neseznámila, než tím, co tam zaznělo. Myslím, že většina slibů, které oznámila ve vztahu k Evropě, bohužel neprojde testem bruselských jednání,“ uvedl Kytka v pořadu 90' ČT24, který se věnoval brexitu.

Tlak na demisi

Premiérka na konferenci podle agentury Reuters neuspěla ani se snahou prosadit některá vnitropolitická témata, a vzít tak vítr z plachet opozičním labouristům. Jedním z nejhlasitějších kritiků oslabené premiérky je její bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Ten v úterý ve svém projevu na sjezdu vládní brexitový plán ostře kritizoval a označil ho za podvod. Dočkal se aplausu a ovací vestoje.

Mayová je pod tlakem, aby předložila harmonogram pro svůj odchod z čela kabinetu. V úterý večer to napsal deník The Telegraph, podle kterého vícero ministrů v britské vládě považuje její demisi už jen za otázku času.

Několik ministrů si podle listu přeje odchod Mayové ihned po dni vystoupení z EU v březnu příštího roku, jiní jsou ochotni dát jí čas do roku 2020 za podmínky, že na další konferenci Konzervativní strany oznámí datum svého odstoupení.

Jeden z nejbližších premiérčiných spolupracovníků David Lidington v reakci řekl, že členové vlády nepožádali o stanovení data jejího odchodu.

Spolupracovník ČT Milan Kocourek vysvětlil, že pro vyvolání hlasování o novém stranickém a vládním šéfovi je třeba oficiální dopis šéfovi konzervativců v parlamentu. „Postup by vypadal tak, že by 47 řadových poslanců požádalo jako výbor 1922, což je výbor řadových poslanců, aby odešla z úřadu. Začíná to tedy odspoda. Momentálně podepsalo tento dopis, tuto výzvu, jen pět lidí,“ uvedl Kocourek v Horizontu ČT24.