Mayová chce odblokovat jednání o brexitu, Bruselu předloží nový návrh

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá předložit Evropské unii novou nabídku ohledně podoby irské hranice. Chce tak předejít zablokování jednání o brexitu a možnému odchodu Velké Británie z EU bez dohody. Před opuštěním Unie bez dohody znovu varoval šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj si zastánci této varianty neuvědomují všechny její možné následky.

„Ti, kteří si myslí, že odchod bez dohody by byl nejlepším řešením, si neuvědomují následky takového scénáře,“ obává se Juncker. 

Jean-Claude Juncker v Evropském parlamentu
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

„Co se například stane s leteckou dopravou v Evropě? Když se všechno pokazí, nebudou smět britská letadla přistávat na letištích na kontinentě. Lidé tohle nevěděli a nejspíš jim to mělo být řečeno dopředu,“ dodal šéf EK během debaty s europoslanci před nadcházejícím říjnovým summitem, jehož ústředním bodem bude právě brexit.

Předseda Evropské rady Donald Tusk již dříve nadcházející unijní vrcholnou schůzku plánovanou na 18. října označil za rozhodující pro dosažení brexitové dohody s Británií.

Problém číslo jedna: irská hranice

Jednou z klíčových otázek brexitu je otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, kde je hranice po Velkopáteční dohodě v podstatě neviditelná. Po brexitu se však tato hranice stane vnější hranicí EU.

Unie navrhla „pojistku“ – Severní Irsko by zůstalo v evropské celní unii. Mayová to však odmítá jako ústavně nepřijatelné rozdělení území Británie. Občané obou zemí se obávají, že by je v případě tvrdého brexitu znovu rozdělila ostře střežená hranice. To by podle nich mohlo ohrozit prosperitu i mír v Severním Irsku.

„Plán předložený Evropskou unií nemůžeme akceptovat,“ vysvětlila Mayová důvody pro předložení dalšího návrhu. Podle médií spočívá nová britská nabídka v tom, že Londýn přestane odmítat zavedení nových kontrol zboží putujícího mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. Vláda výměnou požaduje, aby irská pojistka obnášela setrvání celého Spojeného království v systému evropských celních pravidel.

Podle listu The Times ústupek Mayové pravděpodobně rozlítí zastánce tvrdšího brexitu, kteří jej budou považovat za „setrvání v částečné celní unii na dobu neurčitou“. „Nouzová varianta by nabrala účinnost, pakliže by během přechodného období nebyl dojednán způsob, jak zamezit pevné hranici mezi Irskem a Severním Irskem,“ pokračuje list. 

Premiérka čelí doma tlaku křídla své Konzervativní strany, které by raději upřednostnilo brexit bez dohody, tedy neřízené opuštění Unie. Takovému vývoji se chce Mayová vyhnout, v minulosti ale opakovaně prohlásila, že jedinou alternativou jejího plánu je právě neřízený odchod se všemi jeho tvrdými následky.

Johnson považuje plán za „ústavní nehoráznost“

Své další kroky v jednání o brexitu chce Mayová svým spolustraníkům představit ve středu, kdy vystoupí na probíhající konferenci Konzervativní strany v Birminghamu. Bývalý britský konzervativní ministr zahraničí Boris Johnson už vyzval své spolustraníky, aby brexitový
plán odmítli.

Návrh označil za „ústavní nehoráznost“, kvůli níž by Británie zůstala „po generace“ pod nadvládou EU. Britské podniky a průmysl by se podle exministra musely podřídit unijním předpisům. Ty by mohly být vytvořeny na objednávku zahraniční konkurence tak, aby britské podniky „položily“, prohlásil Johnson.

O čtyřiapadesátiletém politikovi, který si při svých vystoupeních nebere servítky, se spekuluje jako o možném nástupci oslabené Mayové v čele strany i vlády.