Mayovou ponížili, komentují britská média summit v Salcburku. Plán brexitu je podle nich mrtvý

Britská média ostře reagují na výsledky summitu EU v Salcburku (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová se na neformálním setkání v Salcburku dočkala ponížení a je nyní v defenzivě. V komentáři ke čtvrtečnímu jednání šéfů států a vlád evropské osmadvacítky to uvedl levicový britský list The Guardian. Pravicový bulvární list The Sun označil evropské lídry za „špinavé krysy“ a předsedu Evropské rady Donalda Tuska a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyobrazil jako dva mafiány. Mayová v pátek uvedla, že nedovolí, aby se její země rozpadla, ani to, aby nebyla respektována vůle lidu vyjádřená v referendu v roce 2016.

 Mayová sice od lídrů členských států dostala další měsíc na vyjednávání, slyšela ale rázné odmítnutí svých návrhů na uspořádání irských hranic. Unie by Severní Irsko ráda udržela uvnitř jednotného trhu. Londýn ale chce, aby v celní unii zůstalo celé Spojené království, což je zase nepřijatelné pro ostatních 27 zemí bloku.

Takzvaný „no deal brexit“ – tedy odchod Británie z EU bez dohody – naplno připustila i sama britská premiérka. Takový scénář by ale podle analytiků tvrdě dopadl na britské hospodářství a tvrdou variantu si nepřejí ani evropští lídři. Celní překážky a zpomalení obchodu na hranicích by znamenaly velké ztráty i pro ekonomiky unijních zemí.

„Ponížení a trapné odmítnutí“

„Mayová byla ponížena“, napsal v titulku komentáře The Guardian, podle kterého je premiérka zajatcem rozštěpení vlastní strany v názoru na brexit. „Premiérka byla uvržena do defenzivy a to jen zhruba týden před sjezdem Konzervativní strany,“ upozornil The Guardian.

Podobně zhodnotil jednání v Salcburku také The Times, který na titulní stránce napsal: „Ponížení pro Mayovou“. „Salcburské naděje Mayové zmařeny,“ komentovaly výsledek setkání v Mozartově rodišti Financial Times. Podle BBC se Mayové v Salcburku dostalo „trapného odmítnutí“.

Server The Independent upozornil na fotografii, kterou zveřejnil na Instagramu předseda Evropské rady Tusk. Premiérce Mayové na ní nabízí zákusky. Text pod fotografií říká: „Je libo kousek dortu? Promiňte, ale žádné třešně.“ Podle The Independent se jedná o jasnou narážku na opakované výroky unijních představitelů, že nedovolí, aby si Británie při jednáních o budoucích vztazích s EU „vyzobávala třešničky z dortu“.

„Předseda Evropské rady vetřel v Salcburku sůl do ran brexitového ponížení Theresy Mayové, když se na Instagramu vysmál její vyjednávací strategii,“ napsal The Independent.

„Plán z Chequers vybuchnul: Salcburská katastrofa Theresy Mayové“, nadepsal svůj komentář The Spectator s odkazem na brexitový plán britské vlády dojednaný na venkovském sídle premiérů v Chequers. „Mayová bude v historických análech považována za unikát, pokud se jí jako premiérce podaří dál přežívat tváří v tvář porážkám takového rozměru,“ napsal komentátor týdeníku.

„Váš brexit se rozbil,“ zhodnotil úsilí premiérky Mayové The Daily Mirror, podle kterého je Británie blíže odchodu z EU bez dohody než kdy dřív. „Nein, nein, nein“, tedy třikrát ne v němčině zní titulek článku v listu Metro, který se věnuje odmítnutí, jež se Mayové v Salcburku dostalo.

The Sun mluví o „eurogangsterech“. Macrona má za premiéra

Bulvární The Sun kritizoval především lídry evropské sedmadvacítky, které označil za „špinavé krysy“. „Eurogangsteři napadli Mayovou ze zálohy. Nemůžeme se dočkat, až se osvobodíme od ubohých mafiánů, kteří řídí Evropskou unii,“ dodal a zveřejnil fotomontáž, na které jsou Macron a Tusk zobrazeni coby stereotypní zločinci s kulomety.

Z posledních prohlášení se zdá, že britský kabinet, který premiérku podporoval a doufal, že Salcburk přinese nějaké kompromisní řešení, se radikalizuje a není ochoten dál o Chequers jednat. To by vše směřovalo k tvrdému brexitu.
Ivan Kytka

„Francouzský premiér Emmanuel Macron a unijní Donald Tusk jednali spíše jako gangsteři než politici,“ napsal list, který francouzskému prezidentovi přiřadil nesprávnou funkci.

Ještě předtím, než byla Mayová podrobena „vypočítavým pokusům ji ponížit“, se podle The Sun ukázalo, „jak odtržení od reality evropští lídři jsou“. Bulvární list přitom narážel na prohlášení českého premiéra Andreje Babiše a jeho maltského kolegy Josepha Muscata, kteří se v rozhovoru poskytnutém BBC v Salcburku vyslovili pro uspořádání nového referenda, v němž by se britští voliči znovu vyjádřili k členství Británie v EU.

Podle The Sun tak Babiš a Muscat používají stejnou taktiku, jakou EU dříve použila v Irsku či Dánsku. „Prostě chtějí, abychom dostali druhou šanci volit ‚správně‘,“ uvedl The Sun.

V případě Irska měl list zřejmě na mysli skutečnost, že Irové v referendu v roce 2008 odmítli Lisabonskou smlouvu a schválili ji až v opakovaném referendu o rok později. Dánové v roce 2005 poté, co Francie a Nizozemsko odmítly v lidových hlasováních evropskou ústavu, vlastní referendum raději zrušili.

Dohoda na všem, nebo nic

Zatímco o irskou hranici se vedou spory, další kapitoly jako finanční vypořádání nebo proces právní odluky se blíží ke konci. Platí ale, že pokud není domluveno vše, není domluveno nic.

S nedohodou tak padají už domluvené věci jako je přechodné období, finanční vyrovnání či zajištění práv občanů EU v zemi po brexitu. Pokud se věci pohnou z místa, dohodu by sedmadvacítka mohla potvrdit na mimořádném summitu 17. a 18. listopadu.

Mayová po Salcburku: Nezvrátím výsledek referenda, ani nerozdělím svou zemi (zdroj: ČT24)

Mayová: Nikdo nechce dobrou dohodu více než já

Britská premiérka v pátek v prvním veřejném vystoupení po summitu uvedla, že žádná ze stran by neměla při jednáních o odchodu Británie z EU požadovat něco, co ta druhá nemůže přijmout. Podle Mayové ovšem není přijatelné, aby EU odmítala návrhy Británie, aniž by předkládala alternativy. Zároveň zopakovala, že „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“.

Tři miliony občanů Evropské unie žijící v Británii Mayová ujistila, že jsou v její zemi vítáni a i v případě, že Spojené království na konci března příštího roku opustí EU bez dohody. „Jste naši přátelé, naši sousedé, naši kolegové. Chceme, abyste zůstali,“ řekla.

Za dva zásadní problémy v jednáních Mayová označila budoucí hospodářské vztahy EU a Británie po brexitu a uspořádání na hranici Severního Irska a Irské republiky, která zůstává členem EU. „Uděláme vše pro to, abychom zabránili tvrdé hranici,“ uvedla.

Kdyby Británie zůstala součástí celní unie, byl by to podle Mayové výsměch referendu z roku 2016. Scénář, který by v praxi znamenal, že v celní unii zůstane Severní Irsko a mezi ním a zbytkem Spojeného království budou hraniční kontroly, Mayová nehodlá přijmout. Znamenalo by to totiž podle ní rozpad Spojeného království. 

„Nikdo nechce dobrou dohodu více než já, ale Evropské unii by mělo být jasné: Nezvrátím výsledek referenda ani nerozdělím svou zemi,“ uvedla Mayová na závěr proslovu. Reagovala přitom zjevně právě na návrhy některých politiků, aby se v Británii konalo druhé referendum o brexitu, a na návrh, aby Severní Irsko zůstalo na rozdíl od zbytku Spojeného království součástí celní unie.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na projev mayové uvedl, že kompromis mezi Británií a Evropskou unií lze stále najít a dohodu upravující pobrexitové vztahy uzavřít. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová Mayovou varovala, že bez uzavření dohody pocítí ve Skotsku její Konzervativní strana tvrdé následky.