Mayová se omluvila konzervativcům za volební porážku, slíbila výhodnou dohodu o brexitu

Mayová na sjezdu konzervativců slibovala výhodnou brexitovou dohodu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová je přesvědčena, že vyjedná vzájemně výhodnou dohodu s EU o brexitu. Řekla to v proslovu na závěr sjezdu vládní Konzervativní strany. Ke sporům přispěl hlavně šéf diplomacie Boris Johnson, který o víkendu představil svou vlastní vizi brexitu. Mayová se v klíčovém projevu zároveň omluvila za debakl v červnových volbách.

Mayová musí obhájit svůj brexitový plán před euroskeptickými spolustraníky. Pozice premiérky je oslabená po červnových volbách, v nichž konzervativci ztratili většinu.

Mayová se členům strany omluvila. Kampaň před hlasováním se podle ní příliš řídila podle předem stanoveného scénáře a byla moc zaměřená na osobu předsedkyně vlády. „Přijímám zodpovědnost, já jsem kampaň vedla, je mi to líto,“ řekla premiérka. Konzervativci museli po volbách vytvořit menšinovou vládu s podporou severoirské Demokratické unionistické strany.

  • O největší pozdvižení v průběhu projevu Mayové se postaral britský komik Simon Brodkin, když se jí z pod pódia pokusil předat Mayové výpověď pro nadbytečnost - s tím, že ho posílá Boris Johnson. Právě o ministru zahraničí se mluví, že by Mayovou na postu nejraději vystřídal. Herce ze sálu vyvedli a vedení strany chce prověřit, kde se stala chyba při vydávání akreditací.
O největší pozdvižení se postaral komik Brodkin. Mayové dal výpověď pro nadbytečnost (zdroj: ČT24)

Mayová dala v souvislosti s brexitem najevo, že není jejím stylem vzdát se, když se věci komplikují. „Vím, že vyjednávání mohou být někdy frustrující. Pokud k nim ale přistoupíme se správným duchem spolupráce a přátelství s jasným pohledem na budoucnost, jsem si jista, že dosáhneme dohody, která bude výhodná pro Velkou Británii i Evropskou unii,“ zdůraznila v projevu.

„Lidé rozhodli. My se řídíme jejich instrukcemi. Opustíme Evropskou unii v březnu 2019,“ prohlásila Mayová. S Unií podle ní Británie bude mít nové zvláštní partnerství. „Je v hlubokém zájmu nás všech, aby jednání uspěla,“ dodala s tím, že vláda je ale připravena i na variantu, že k dohodě s Bruselem nedojde.

„Jste tu vítáni,“ řekla premiérka na adresu občanů Evropské unie, kteří žijí v Británii. „Chceme, abyste zůstali,“ dodala. 

Konzervativní stranu vyzvala ke sjednocení. K jejím nejhlasitějším rivalům patří ministr zahraničí, který žádá tvrdý brexit. Johnson o víkendu například uvedl, že by přechodné období mělo trvat dva roky a „ani o vteřinu víc“.

Johnson ale tvrdí, že za premiérkou stojí. „Celá země jí vděčí za její nezlomnost ve snaze posunout Británii vpřed ke skvělé dohodě o brexitu založené na florentském projevu. Na každé jeho slabice se shodne celý kabinet,“ podotkl.

Mayová nechce v týmu jen „přikyvovače“

Jeho šéfka rozdíly v názorech nevnímá jako problém. „Jako lídr nepotřebujete mít kolem sebe tým lidí, kteří vám jen přikyvují, ale tým složený z různých hlasů, takže je možné diskutovat a nalézt dohodu,“ podotkla Mayová.

Konzervativci jsou v podivném stavu určité apatie. Polovina vlády tvrdí, že s brexitem nás čeká skvělá budoucnost a druhá, která je víc potichu, tvrdí, že nastane obrovská katastrofa. Jakým způsobem by premiérka mohla sjednotit i dvě poloviny země, je strašně těžké. Britové nevědí, za čím se máme sjednotit.
Jan Jůn
publicista

Ve Florencii vyzvala k vytvoření speciálního partnerského vztahu mezi Británií a Evropskou unií. Zároveň dala najevo, že má zájem o dvouleté přechodné období, aby se obě strany pohodlně přizpůsobily novým pravidlům.

Jednání ale postupují pomalu, což vyvolává rozpaky i na druhé straně Lamanšského průlivu. „Zatím nemůžeme říct, že bychom byli připraveni vstoupit do druhé fáze jednání o budoucím vztahu mezi Evropskou unií a Británií,“ konstatoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Europoslanci na plenární schůzi kritizovali například to, že stále neexistuje dohoda o budoucích právech britských občanů v Unii a těch unijních v Británii. Nelíbí se jim ale ani rozpory v postojích Mayové a Johnsona.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24