Norskem otřásá ministrův vztah s Íránkou. Dřív přitom chtěl imigranty ze země vyhánět

Norsko žije aférou ministra s Íránkou, hrozil únik citlivých informací (zdroj: ČT24)

Norskem otřásá kauza exministra pro rybolov Pera Sandberga. Ten v pondělí odstoupil poté, co vyšlo najevo, že měl při své soukromé cestě do Íránu s sebou služební mobil s citlivými informacemi. Sandberg má poměr s o třicet let mladší íránskou přistěhovalkyní. Sám přitom doposud hlásal, že v rámci zachování míru je míšení ras, kultur a náboženství v Norsku nepřípustné. Krize může vyústit až k hlasování o důvěře vlády.

Sandberg byl ministrem za protiimigrační a populistickou Pokrokovou stranu, která spolu s Konzervativní stranou tvoří menšinový kabinet. Osmapadesátiletý politik na funkci rezignoval kvůli porušení protokolu při své nedávné soukromé cestě do Íránu, kam jel právě se svou přítelkyní.

Svým vládním kolegům o sobě nedal vědět a vzal si s sebou služební mobilní telefon s citlivými informacemi, čímž porušil nejen bezpečnostní, ale také etická pravidla. Služební protokol to zakazuje kvůli obavám ze získání tajných dat cizí vládou. Navíc mu byl v minulosti nabídnut jednorázový telefon, který by byl po návratu vyřazen z provozu, upozornil spolupracovník ČT Yngvar Brenna.

Panují obavy z napojení politika na íránský režim

Do Sandberga se následně opřela opozice i média, podle kterých svou cestou fakticky legitimizoval íránský režim. Mimo jiné se totiž údajně zúčastnil oslav islámské revoluce, která v roce 1979 vyvrcholila pádem režimu šáha Rezy Pahlavího.

„Po návratu udělal Íránu reklamu tím, že se o něm vyjadřoval lichotivě jako o zemi s úžasnými obyvateli, což popudilo nejen politické kolegy, ale také disidenty z Íránu. Mluví se o koketování s diktaturou, což vyvolalo obavy, zda Sandberg, jeho partnerka nebo oba nejsou napojeni na režim v Íránu,“ uvedl Brenna.

Sandberg později uvedl, že svého počínání lituje. Premiérku o své cestě neinformoval dle svých slov proto, aby se o ní nedozvěděla jeho bývalá manželka, která podle Brenny působí jako tajemnice na jiném ministerstvu. „Exmanželka letos v květnu nahlásila sekretariátu premiérky, že je znepokojena novým vztahem svého bývalého muže, protože je možné, že ho odposlouchávají cizí tajné služby,“ podotkl Brenna.

Sandberg svou novou partnerku brání, vše prý chce vysvětlit v nové knize. Íránka má údajně provozovat firmu, jež se bude zabývat vzájemným obchodem Norska a Íránu a cílem je tak dle exministra „kulturní výměna“, doplnil spolupracovník ČT. Exministr se chce navíc soudit s médii kvůli výpadům vůči jeho přítelkyni.

Sandberg dříve volal po deportacích a uzavření hranic

Zájem se nyní obrací na morální profil Sandberga, který brojí proti muslimům a varuje před tím, aby na norských fjordech nezačal vládnout islámský zákon šaría. Přesto našel zalíbení v 28leté íránské muslimce, která v Norsku žije deset let poté, co zde dostala azyl kvůli údajnému pronásledování íránským režimem. „Její minulost teď ověřují norské tajné služby,“ poznamenal Brenna.

Pokud by se exministr řídil svými názory, s Íránkou by vůbec být nemohl. Sandberg totiž dříve tvrdil, že je třeba uzavřít hranice pro Neevropany, nasazovat azylantům elektronické náramky a deportovat ty imigranty, kteří jedou na dovolenou do svých domovských zemí.

Politik, který je poslancem asi dvacet let, se ovšem obvinění z rasismu brání. Když mu to vyčetl jeden imigrant, neváhal ho dát k soudu, ze kterého obviněný odešel s pokutou v přepočtu 8000 českých korun.