Belgie dopadla íránský pár s bombou v autě. Zřejmě chtěl útočit na mítink íránské opozice u Paříže

Belgie obvinila pár íránského původu z přípravy teroristického útoku ve Francii. Podle webu belgického listu Le Soir to oznámily místní úřady. Policie dvojici podezřívá z pokusu o atentát na sobotní shromáždění íránské opozice, jehož se účastnil mimo jiné i Trumpův právník Rudy Giuliani. Tři další podezřelí byli zadrženi ve Francii, jeden v Německu. Teherán plány zadržených odsoudil a chce se podílet na vyšetřování.

K zatčení osmatřicetiletého Amira S. a třiatřicetileté Nasimeh N. došlo v sobotu na bruselském předměstí Woluwe-Saint-Pierre. Měli u sebe půl kilogramu výbušniny TATP s roznětkou.

Zadržení belgičtí občané jsou podezřelí, že chtěli podniknout atentát na shromáždění exilové íránské opozice v městě Villepinte severovýchodně od Paříže. Mítinku s názvem „Svobodný Írán 2018 – alternativa“, který svolala Národní rada íránského odporu (NCRI), se účastnilo kolem 25 tisíc lidí.

Giuliani a další osobnosti na shromáždění volali po změně íránského režimu, která je podle nich blíže než kdy dřív. Írán v poslední době sužují velké protesty kvůli špatné ekonomické situaci.

Francouzské bezpečnostní síly uskutečnily v souvislosti s případem razie na pěti různých místech. Podle belgických úřadů byla navíc v Německu zadržena kontaktní osoba obviněné dvojice - íránský diplomat působící na ambasádě ve Vídni. Íránské velvyslanectví v rakouské metropoli zatím případ nijak nekomentovalo. Další tři zadržené osoby pak hlásí Francie.

Útok měl být podle agentury Reuters namířen proti skupině Lidoví mudžáhedíni, která je ozbrojeným křídlem NCRI a která bojuje proti íránské islámské republice od jejího vzniku v roce 1979. Íránský režim je vnímá jako teroristy, ale i zrádce své vlasti. Během irácko-íránské války v letech 1980 až 1988 stáli totiž na straně tehdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

Svého času vedly skupinu Lidoví mudžáhedíni na teroristickém seznamu jak Spojené státy, tak i Evropská unie, před několika lety je ale z listu odstranily.

NCRI už obvinila režim v Teheránu, že stojí za údajným spiknutím. K incidentu dochází v době, kdy íránský prezident Hasan Rouhání dorazil do Švýcarska. Rouhání se snaží přesvědčit Evropu, že po odstoupení USA od jaderné dohody je spolupráce mezi Teheránem a starým kontinentem pro Írán klíčová.